Siv Björn kommenterar inte det enskilda fallet, hennes kommentarer avseende transporterna är generella.
Hur bestäms hur en patient ska transporteras till annat sjukhus?
– Alla transporter föregås av medicinsk bedömning av läkare. Ett tillstånd som bedöms på ett sätt här, kan vara annorlunda när patienten kommer fram till Sunderbyn eller Umeå, tillstånd kan förändras över tid. Alla transporter ska naturligtvis ske på ett så betryggande sätt som möjligt utifrån den enskilde patientens tillstånd, säger Siv Björn.
Att den centraliserade verksamheten kommer att innebära fler transporter måste ha varit känt innan de blev verklighet?
– Vi har varit fullständigt medvetna om att transporterna kan komma att öka och vi gör just nu en översyn av vår organisation. Samtidigt som vi centraliserar viss verksamhet så har vi även utlokaliserat andra verksamheter närmare patienternas hemorter, till exempel dialys. Det innebär att diskussioner sker mellan närsjukvård och länssjukvård, som också berörs av detta, säger Siv Björn.
Anhöriga i det aktuella fallet säger att de fått svaret att det finns ekonomi i detta också, stämmer det?
– Nej. Det är endast den medicinska bedömningen som avgör transportsätt, säger Siv Björn som på följdfrågan om det finns propåer om att minska transportkostnaderna säger att det inte finns några sådana direktiv.
– Jag rekommenderar att den som har synpunkter vänder sig till verksamhetschefen vid den aktuella enheten. Min erfarenhet är att det alltid är bra att göra en skriftlig anmälan till patientnämnden också, det ger oss möjligheter att utreda det inträffade på ett helt annat sätt, säger Siv Björn.