Bybor efterlyser helhetsgrepp för en säkrare Trafikmiljö

Mitträcken ger en säkrare trafikmiljö - för alla utom för dem som bor längs den aktuella sträckan.
Så känner många boende i byarna längs E4:an från Åkroken till Stråkanäs.
– Bra för bilisterna, livsfarligt för cyklisterna. Vi efterlyser ett helhetsgrepp, säger Kjell Tingvall.

Lasse Henriksson, Mats Mörk och Kjell Tingvall efterlyser ett helhetsgrepp avseende trafiksäkerheten i och förbi Månsbyn med omnejd.

Lasse Henriksson, Mats Mörk och Kjell Tingvall efterlyser ett helhetsgrepp avseende trafiksäkerheten i och förbi Månsbyn med omnejd.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2013-12-05 17:48

Trafikverket vill sätta upp mitträcken på E4:an från Åkroken till Innanbäcken (i höjd med Setra Rolfs Såg).

Den trafiksäkerhetshöjande åtgärden är en så kallad två plus ett väg med mitträcke mellan körbanorna.

Det betyder att människorna i byarna nära centralorten kommer att vara hänvisade till att åka bil, när de ska in till centrum:

Det är möjligt att cykla på den aktuella sträckan i dag, i alla fall för vuxna människor, men den smalare vägbana som mitträcken skapar omöjliggör detta.

Det är ingen som låter barnen cykla på vägen redan i dag, det är mycket tung trafik och höga hastigheter på den olycksdrabbade sträckan.

Kravet: Gång- och cykelväg

Boende i byarna längs sträckan har överklagat planerna, inte för att de är emot mitträcken utan för att de efterlyser en helhetslösning.

Det är åtta kilometer från Månsbyn till centrala Kalix och det är alltså fullt möjligt att ta sig dit till fots eller på cykel.

Enbart Månsbyn har dessutom mellan 30 och 40 barn och ungdomar, som kanske än mer efterlyser den möjligheten.

– Trafikverket har mätt cykelflödet och kommit fram till att det är litet, tacka för det så länge det är E4:an vi ska cykla på, säger Mats Mörk.

Ärendet ligger nu på regeringens bord, oklart när besked kommer.

Kalix kommuns engagemang?

Lasse Henriksson säger att det finns alternativ om Trafikverket vill tillgodose alla färdsätt och inte bara den bilburna trafiken:

– Det finns många exempel på hur det går att bygga när det är, som i vårt fall, byar på båda sidorna om vägen. Byske (Västerbotten) är ett sådant exempel.

Kjell Tingvall, Mats Mörk och Lasse Henriksson efterlyser kommunens engagemang i frågan.

Dels ur ett landsbygdsperspektiv, dels ur perspektivet att Kalix kommun är länets bästa friluftskommun och siktar på att bli bäst i Sverige i sammanhanget.

– Vi kräver inte förskola, skola eller butik. Vi kräver bara att vi ska kunna ta oss till och från våra hem, säger Kjell Tingvall.

Fler problem

Trafiksituationen i och kring Månsbyn är en gammal fråga och det finns många problem.

Ett av dem är att bäringheten på vägen genom byn är för låg, för att hantera Mats Mörks åkeris sex skogsmaskiner, tre entreprenadmaskiner och trailers.

Mats Mörk är mycket kritisk:

– Jag har tagit upp detta med bärigheten med kommunen och fått svaret "kör försiktigt". Jag kör så lite som möjligt i byn, men jag måste ju kunna ta hem grejerna. Jag vet inte hur det här ska sluta, måste jag lägga ned företaget och säga upp alla 17 anställda?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om