Bussen ger Tiger tid till rekreation och familjeliv

Smultronställe förknippas oftast med en plats i naturen. Men för rallycrossföraren Fredrik Tiger är bussen en frizon. Där får han tid till familjeliv och rekreation. Tävlingsbussen, den som tar honom från tävling till tävling blir hans smultronställe.

Foto:

Kalix2013-07-30 09:10

KALIX

Vid första förfrågan till Tiger om han har något smultronställe svarar han rätt snabbt.

– Garaget!

Men när han tänker efter är garaget förknippat med jobb. Massor av jobb. Där tillbringar han i genomsnitt sex timmar om dagen, året runt, efter sitt jobb som platschef på Erlandssons industri. Därför tänker han om och visar en plats där han kan koppla av. Den egenhändigt renoverade husbussen.

– Efter många timmar i garaget lastas bilen på släpet. Bussen görs redo med däck, tält, vatten, mat , godis, chips, läsk och allt man behöver. Efter en sista dusch hemma rullar vi iväg, berättar Tiger.

Med vi menar han hustrun Maritha Tiger och de tre barnen, David, Emelie och Simon.

Familjen samlad i bussen

Den första etappen på rull blir inte lång. I Månsbyn plockar de upp pappa, Ingemar Tiger, som tar över ratten. Mamma Inga-Lill hejar på sonen hemifrån, numer. Hennes sjukdom, MS, stoppar henne från att följa. Med pappa som chaufför och familjen samlad är det dags att ta sig mot nästa tävlingsställe.

– Då passar vi på att surra och har det trivsamt. Det är inte många sådana stunder vi har. Så småningom slår jag ihop korpgluggarna. Jag sover fruktansvärt gott i bussen då den gungar fram.

Lugn och stabil tiger

Väl framme på tävlingsplatsen monteras tält, utemöbler ställs upp och supportrar välkomnas. För Fredrik är det viktigt att ta sig tid för sina supportrar. Han skriver autografer, snackar och låter sig fotograferas med dem. Han har många barn och unga som ser upp till honom.

Trots den, kan tyckas, stressiga livsstilen med chefsjobb och massor av garagetid inger Tiger ett lugn. Där på en stekhet asfalt på ett industriområde, utanför sitt garage och vid sin buss, där NSD träffar honom, blir stämningen likt en semesterdag vid havet.

Kanske är det bussen som ger honom denna ro.

– Det är riktig avkoppling att åka med bussen. Då är allt klart och jag kan bara vara här och nu. Jag kan likna det med att åka bort, utomlands, att bara vara.

Innan tävling blir bussen en meditativ plats.

– En stund innan tävling smyger jag mig undan så att ingen ser. Då lägger jag mig ner i sängen och varvar ner, fokuserar och tänker mig in på banan. Ibland somnar jag en liten stund.

I bussen finns tid för familjen att umgås. Dyrbar tid för en Tiger på språng.
I bussen finns tid för familjen att umgås. Dyrbar tid för en Tiger på språng.
FAKTA

Fredrik Tiger, 40 år, rallycrossförare.

Familj: Hustrun Maritha Tiger och barnen David, Emelie och Simon Tiger.

Karriär: Tiger har vunnit tre SM-guld, och en hel del silver och brons genom åren.

Informell nordisk mästare 2010. Distriktsmästare, klubbmästare och tre guld i iceracing är några av meriterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om