När Alvar och Britt Burman kom till Kalix 1968 fanns det inget större musikliv i Kalix församling att tala om. De startade körer och bjöd in musiker från hela Sverige.
Syskonen Burman fick växa upp i en musikalisk miljö och har fört arvet vidare genom att själva musicera, lära ut musik och leda körer, genomföra körsamarbeten och bjuda in artister som exempelvis Janne Schaffer, Tommy Nilsson och Magnus Carlsson till Kailx.
Alla tre syskonen Burman har utbildat sig bland annat vid Musikhögskolan i Piteå.
Per-Anders Burman är musiklärare i Kalix kulturskola och undervisar i brass, piano och gitarr och leder en blåsorkester. Tidigare har han även undervisat i musik och varit utbildningsledare på Kalix folkhögskola
Britt-Inger Burman arbetar som kantor och organist i Kalix församling, håller i församlingens barn- och ungdoms körer, spelar orgel och tvärflöjt. Hon har tidigare jobbat som musiklärare på Kulturskolan i Kalix.
Marie-Louise Burman började nyligen jobba som organist i Haparanda församling. Hon spelar också orgel, tvärföljt och leder barn- och vuxenkörer.
– Jag har jobbat i Kalix sedan jag var 15 år, så nu känns det roligt att få börja på en ny ort i en ny församling, säger hon.
Även hon har tidigare jobbat som utbildningsledare vid Kalix folkhögskola.
Alvar och Britt Burman kom från Burträsk i Västerbotten via Gunnarsbyn till Kalix 1968. Här arbetade Alvar Burman som organist fram till sin pension 1997 och därefter som vikarierande organist tills han gick bort 2016. En höjdpunkt i hans yrkesliv var när han belönades med den kungliga medaljen för tonkonstens främjande – Kungliga musikaliska akademiens utmärkelse till personer som har stått för betydande insatser i svenskt musikliv.
Hustrun Britt Burman, som hade gått musiklinjen på Kalix folkhögskola, spelade gitarr och sjöng och var också engagerad i kyrkans musikliv. Tillsammans byggde makarna upp en körverksamhet i församlingen. Körerna fick rykte om sig i Sverige, de fick spela in skivor och spelas i riksradion.
– Mamma och pappa hann vara gifta i nästan 60 år, men jag tror också att de var de bästa kollegorna som någonsin har funnits, säger Britt-Inger Burman.
När syskonen Burman växte upp bodde familjen ganska trångt i ett litet hus. Per-Anders Burman sov i vardagsrummet där pianot stod.
– Varje söndagsmorgon blev jag bombarderade av pianospel. Först övade ena systern, sedan andra, minns han och ler.
Deras pappa hade inget kontor i kyrkan på den tiden, så alla människor som behövde träffa honom kom hem till huset.
– Det var sörjande som skulle planera sin begravning, bröllopspar och dopföräldrar och mamma stod där och kokade kaffe åt alla, berättar Britt-Inger Burman.
De upplevde det inte som jobbigt, utan tror det var då de lärde sig tycka om att möta människor i alla åldrar.
Alvar Burman lärde barnen spela piano och när Britt-Inger Burman och Marie-Louise Burman blev äldre fick de hjälpa till med barnkörerna.
– Mamma dirigerade och jag kompade. Vi har haft ett teamwork runt barnkörerna hela livet. Det ledde till att jag fick vara med om väldigt roliga saker. Fortfarande brinner jag för körsång, säger Britt-Inger Burman.
När systrarna var tonåringar fick de börja leda barnkör på egen hand och hade ofta i uppdrag att spela orgel i kyrkan.
– Jag var 15 när jag började spela på gudstjänsterna och då startade jag även en barnkör i Näsbykyrkan, minns Marie-Louise Burman.
Deras föräldrar litade alltid på att de skulle göra ett bra jobb och peppade dem att våga.
– Vi har varit med sedan vi var små. Vi sjöng kvintett och spelade. När jag var i tonåren var jag kanske inte alltid så pigg på att spela trumpet i kyrkan, men pappa fick oss alltid att delta i alla möjliga projekt och vi blev en del av kulturlivet, berättar Per-Anders Burman.
Nu har han arbetat som musiklärare i 13 år och stortrivs med det, även om det är ganska krävande. En normal dag kan han ha ungefär sex klasser i musik och sedan leda orkester på kvällen.
– Det är ljud hela tiden – trummor, bas, gitarr, piano, sång och brass. Men det är jättekul.
Britt-Inger Burman tröttnar heller aldrig på att lära nya barn sjunga och hålla på med musik.
– Ofta kommer det föräldrar med sina barn och frågar om de kan få börja i kören, fast de tillägger att de inte är så musikaliska i familjen. Sedan kommer barnen vecka efter vecka och lär sig sjunga och man ser hur både barn och föräldrar blir glada av det.
I arbetet som kyrkomusiker ingår även att spela på bröllop och begravningar. Britt-Inger och Marie-Louise Burman tycker även om den delen av jobbet.
– Det är fint att få vara delaktig med musiken i begravningsakten och bröllop är alltid roligt, säger Marie-Louise Burman.
Nu för syskonen vidare det musikaliska arvet till nästa generation. Britt-Inger Burmans äldsta dotter Evelina har precis gått ut musikhögskolan och börjat jobba som musiklärare på en skola i Umeå.
– Det var hennes morfar som uppmuntrade henne att söka och han blev jättelycklig när hon kom in, berättar hon.
Den yngsta sonen Linus pluggar till ljudtekniker i Piteå.
Marie-Louise Burmans dotter Caroline studerar sista terminen till sångpedagog på SMI i Stockholm.
– Det känns jätteroligt. Nu får vi se var hon hamnar, säger Marie-Louise Burman.
Per-Anders Burmans dotter Tove var med i Idol 2015. Nu har hon ett eget bolag och skriver låtar åt bland annat Max Martin. Hon bor på Värmdö och sjunger fortfarande, berättar han.
Deras mamma Britt Burman bor numera på ett boende i stan. Fortfarande märker de hur mycket hon gillar att sjunga. Per-Anders Burman berättar att han har varit där och ordnat allsångskvällar för alla de boende. Under pandemin höll han allsång på distans för dem via Skype.
– Då såg man vad glada de blev av musiken, säger han.
Vad betyder musik för er?
– Jag vill vara där musiken finns och jag älskar att jobba med musik, säger Marie-Louise Burman.
– Allt. Hela mitt liv består av musik. Jag skriver musik, kopplar av med musik, taggar igång med musik, spelar och sjunger ensam och med andra. Jag har många intressen men musik är det som får en att må bra, säger Per-Anders Burman.
Britt-Inger Burman kan bara instämma.
– Musik är lycka för mig, den är med mig hela tiden. Jag jobbar med musik och när jag är ledig lyssnar jag på musik. Jag älskar att lyssna på nya låtar som kommer, alltifrån Bach till melodifestivallåtarna, säger Britt-Inger Burman.