Rönngården är ett särskilt boende i centrala Kalix och i Rönngårdens kök produceras dagligen omkring 900 portioner mat till sjukhuset, äldreboende och hemtjänsten.
Vid Arbetsmiljöverkets inspektion framgick, enligt dess inspektionsmeddelande, att personalen upplever att arbetet i köket är fysiskt och psykiskt påfrestande.
Anledningen uppges vara att köket, som byggdes om för några år sedan men inte med hänsyn till att det skulle producera både varm och kall mat, inte är anpassat för volymen.
Problemen handlar om allt från att det är mycket buller i diskutrymmet och köket till att det återkommande förekommer tunga lyft som inte avhjälps med hjälpmedel på grund av att det är trångt på arbetsplatsen.
Kraven
Arbetsmiljöverket kräver att Kalix kommun undersöker arbetsförhållandena och bedömer riskerna till följd av exponeringen för hörselskadligt buller i verksamheten.
I de fall bullerexponeringen uppgår till, eller överskrider, de övre insatsvärdena ska exponeringen minskas och för åtgärder som inte genomförs omedelbart ska en skriftlig handlingsplan upprättas.
Arbetsmiljöverket kräver också att de belastningsergonomiska arbetsförhållandena vid varuleveranser, diskhantering, paketering och expediering undersöks, att riskerna för olycksfall och ohälsa bedöms samt att åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet vidtas.
Före den 15 maj i år ska Kalix kommun ha redovisat till Arbetsmiljöverket vad som gjorts med anledning av bristerna och kraven.