Iva-sjuksköterskan: "Många kommer känna sig otillräckliga"

Bristen på specialiserade sjuksköterskor i intensivvården får konsekvenser. ”Långsiktigt ser jag risken att vi förlorar intensivvården i Kalix”, säger läkaren Erik Sandström. Michaela Öhman, iva-sjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet, ser samma risk.

Michaela Öhman ser risken att Kalix sjukhus förlorar intensivvården på grund av personalbristen. "Vi kan i längden inte upprätthålla intensivvård med 7 iva-sjuksköterskor när vi behöver 14" säger hon.

Michaela Öhman ser risken att Kalix sjukhus förlorar intensivvården på grund av personalbristen. "Vi kan i längden inte upprätthålla intensivvård med 7 iva-sjuksköterskor när vi behöver 14" säger hon.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-05-06 06:00

Nyheten i korthet

  • Det är brist på intensivvårdssjuksköterskor vid Ivak, Kalix sjukhus, vilket hotar sjukhusets intensivvårdsavdelning. För att kunna bedriva dygnet-runt-verksamhet krävs 14 sjuksköterskor, och sjukhuset saknar 7, enligt sjukvårdspersonalen vi talat med.
  • På grund av denna brist kommer det endast att finnas en intensivvårdsplats för kortvarig respiratorvård.
  • Personalbristen uppges skapa en osäker framtid för intensivvården vid Kalix sjukhus.

Erik Sandström är medicinskt ledningsansvarig läkare vid Ivak (intensivvården och akuten) på Kalix sjukhus. Där finns vanligen två intensivvårdsplatser där den ena kan användas för längre tids respiratorvård.

Nu kommer det dock bara att finnas en iva-plats där respiratorvård kan genomföras kortare tid i väntan på vidare transport till annat sjukhus.

– Problemet på intensivvården i Kalix är att det finns för få intensivvårdssjuksköterskor. Vi skulle behöva 14 för att driva dygnet-runt-verksamhet och vi saknar 7, säger Erik Sandström som tillägger att bristen byggts på under länge tid.

– En smygande, snarare än en plötslig, utveckling.

undefined
"Jag är inte orolig för det akuta omhändertagandet, men jag är orolig för den situation som uppstår med ökad vårdtyngd på vårdavdelningarna" säger Erik Sandström.

Erik Sandström säger att utvecklingen kan bero på att inflödet av nya intensivvårdssjuksköterskor är för litet, att en del efter ett antal år väljer att gå från den dramatik som ofta råder i intensivvården till arbete på andra enheter inom vården, att pandemin knäckte många och att bemanningsavtalet för sjuksköterskor försämrats så att de inte heller finns kvar i samma utsträckning som tidigare.

– Det finns ett flertal iva-sjuksköterskor i omlopp på Kalix sjukhus, men någon är enhetschef och andra jobbar på mottagning. En del människor behöver mer förutsägbarhet i livet än vad jobbet som iva-sjuksköterska medger, eller går vidare i karriären.

Lösningen för att klara verksamheten uppges ha varit att människor jobbar mer och att det finns de som gått i pension som valt att komma och jobba.

Bristen har lett till att enheten, i stället för att ha två sjuksköterskor med specialistkompetens, har en specialist och en sjuksköterska som kan vara grundutbildad.

– Konsekvensen är att vi i stället för att ha plats för en respiratorpatient och kapacitet för en tillfällig respiratorpatient, nu bara har en tillfällig respiratorplats. Vi kan starta upp och klara det akuta omhändertagandet, men då platsen är tillfällig måste patienten flyttas nästa dag, säger Erik Sandström som beskriver att problemet uppstår i nästa nivå i vården.

– Lägre kapacitet på iva kommer medföra att sjukare patienter kommer behöva vårdas på vanlig vårdavdelning.

undefined
Kalix sjukhus.

Han berättar att sjukhuset saknar intermediära platser, alltså platser som är ett mellanting mellan iva och vårdavdelning, och att det egentligen är ett för stort hopp att flytta de här patienterna direkt till vårdavdelning. Han säger att vårdavdelning är för låg nivå för dem då det är för låg bemanning där för dessa patienter. Sunderby sjukhus är inte ett alternativ, även där saknas intermediära platser. Bristen på intermediära platser beskrivs som nationellt.

Erik Sandström säger att hela kedjan i vården måste fungera.

– Om vi tar bort platser på iva så påverkas direkt både vårdavdelningarna och ambulansen.

Fram till sommaren finns personal för att driva verksamheten som han nu beskriver.

– Det är möjligt att vi kommer att kunna rekrytera iva-sjuksköterskor för sommaren, men vi garderar oss för den händelse att vi inte klarar det och just nu tränar vi därför akutsjuksköterskor i de iva-inriktade delarna.

Hur orolig är du över den här situationen?

– Jag är inte orolig för det akuta omhändertagandet, men jag är orolig för den situation som uppstår med ökad vårdtyngd på vårdavdelningarna. Ett annat orosmoment är att iva-sköterskorna framöver får arbeta enskilt utan stöd från iva-utbildade sköterskekollegor, vilket kan medföra besvärliga situationer i ett akut läge och medföra ytterligare avhopp från en redan begränsad yrkesgrupp. Det är helt klart ett besvärligt läge.

Det är ännu oklart om och hur många färre vårdplatser Kalix sjukhus kommer att ha i sommar.

– Vi vet att det finns färre vårdplatser under sommaren, de dras regelmässigt ned för att människor ska få ut sina semestrar. Om vi inte skulle göra det, skulle ännu fler sluta, säger Erik Sandström.

Michaela Öhman har arbetat vid Ivak på Kalix sjukhus i fyra år, varav de senaste två som specialiserad sjuksköterska.

undefined
Michaela Öhman ser risken att Kalix sjukhus förlorar intensivvården på grund av personalbristen. "Vi kan i längden inte upprätthålla intensivvård med 7 iva-sjuksköterskor när vi behöver 14" säger hon.

Hon säger att det finns olika skäl till att iva-sjuksköterskor har lämnat yrket.

– Vi får ingen stabilitet, jag har haft sex olika chefer under mina fyra år på Ivak, och de för trånga lokalerna i källarplan ger ingen bra arbetsmiljö. Allt händer dessutom på en gång nu: Vi har knappt återhämtat oss efter covid-19 och har en längre tid haft ont om personal samtidigt som vi har en övertidsblockad som gör att vi som brukar jobba övertid inte gör det, säger hon som också beskriver en mer utsatt arbetssituation för de iva-sjuksköterskor som finns kvar.

– Vi ska vara två iva-sjuksköterskor i tjänst samtidigt men nu blir vi bara en, och det innebär att jag inte har någon i min specialitet att prata den specifika vården med. Även om det finns jätteduktiga sjuksköterskor och undersköterskor på plats, så är det inte samma sak. Jag tror att många kommer känna sig otillräckliga och känna att de inte hinner med som ensam intensivvårdssjuksköterska.

Michaela Öhman säger att fokus för Vårdförbundet är att ligga på hos arbetsgivaren, om arbetsmiljön, rekryteringen och att få människor att vilja stanna kvar på jobbet.

Hon ser, liksom Erik Sandström, risken att Kalix sjukhus förlorar intensivvården på grund av personalbristen.

– Vi kan i längden inte upprätthålla intensivvård med 7 iva-sjuksköterskor när vi behöver 14. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!