Carl Otto Gählman, Doris Lilian Kerttu och Johanna Söderman, alla i Framtid i Kalix (FiK), står bakom motionen om nämnden. Bakgrunden finns i att partiet vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige ställde frågor till fritids- och kulturnämndens ordförande Sven Nordlund (MP).
FiK pekar på att avtalet mellan Kalix kommun och Kalix ryttarförening, KRF, innebär att kommunen tar samtliga kostnader och klubben samtliga intäkter för det nya ridhuset, så när som på caféhyra vid tävlingar, banhyra för ridundervisning och ansvarsförsäkring.
KRF får också, enligt samverkansavtalet, 350 000 kronor per år med årlig uppräkning i bidrag av kommunen.
Partiets frågor handlade om avtalet, som de uppfattar som generöst.
– Svaren från Sven Nordlund uteblev. Så här kan vi inte ha det. Vi måste ha nämnder som fungerar, som vet sina uppdrag och arbetar för medborgarnas likställighet, säger Carl Otto Gählman.
"Fritids- och kulturnämndens politiska kostnader uppgår årligen till 560 000 kronor, pengar som kan användas oerhört mycket effektivare", skriver FiK i motionen. De föreslår att kulturen kan finnas under utbildningsnämnden medan lokalfrågor och idrottsanläggningar kan sortera under samhällsbyggnadsnämnden.
Fritids- och kulturnämnden ska i år betala en internhyra på 4,8 miljoner kronor till samhällsbyggnadsnämnden för ridhuset. FiK hävdar dock att kostnaderna för anläggningen, avskrivningar och kapitalkostnader inräknade, är på åtta till nio miljoner kronor per år.
Sven Nordlund säger att internhyran för ridhuset räknats fram av förvaltningens ekonomer, på samma sätt som internhyrorna för exempelvis – Sportcity och ishallen.
– Jag vet inte varför Framtid i Kalix är ute efter ridsporten, men det är otroligt tråkigt att det är så, säger Sven Nordlund.
Han tycker att han gett tydliga svar på de frågor som FiK hänvisar till.
Sandra Ahlbäck, tillförordnad ekonomichef vid Kalix kommun, säger att internhyran för ridhuset räknats fram på samma sätt som för andra nybyggen i Kalix.
– Vi räknar ut internhyran baserat på informationen vi har och den kan komma att justeras när vi har mer exakta uppgifter om investeringen. I internhyran finns driftskostnader och kapitalkostnader med, säger hon.
Sofia Palo, ordförande i KRF, har följt debatten om avtalet i kommunfullmäktige. Hon säger att olika sporter har olika förutsättningar och att det är speciellt att driva verksamhet med djur.
– Det är dyrt med hästar med stora kostnader för mat, veterinär, daglig omvårdnad och försäkring. Vi är tacksamma för bidragen och samarbetet med kommunen. Om vi skulle behöva ta ut hela kostnaden för verksamheten av våra medlemmar så skulle ridsporten bli en väldigt exkluderande sport eftersom många inte skulle ha råd att fortsätta, säger Sofia Palo.
Sven Nordlund har inga synpunkter på förslaget att lägga ned nämnden.
– Det är en politisk fråga. Nämndens frågor ska hanteras någonstans så det är inte så enkelt som att kommunens besparing i och med en nedläggning blir lika stor som nämndens politikerkostnader, säger han.
Framtid i Kalix föreslår att kommundirektören får i uppdrag att utreda framtiden för fritids- och kulturnämnden och var dess verksamhetsområden bäst hör hemma.