Bottenvikens guld stjärna i tävling

Svenska kocklandslaget laddar för Culinary Olympics - Matlagnings-OS.Kalixlöjrom har en huvudroll.- Det är dags att ni uppe i Kalix tar steget och marknadsför Kalixlöjrom brett, säger Evert Bränd, projektledare för kocklandslaget.

Foto:

KALIX2012-09-03 16:49

Svenska kocklandslagets tävlingsmeny under Culinary Olympics är spikad.

Det finns en viss press på det svenska laget:

Det är världens mest framgångsrika med medaljer från samtliga VM och OS sedan år 1999.

Given råvara
Siktet är inställt på ett tredje OS-guld.

Och, då är Kalixlöjrom en given råvara.

- Kalixlöjrom är en mycket smaklig och läcker produkt som dessutom är symboliskt viktig för Sverige. Svenska kocklandslaget använder alltid, i något sammanhang, Kalixlöjrom när de framträder eller tävlar i Sverige och utomlands, säger Evert Bränd som på följdfrågan hur känd Kalixlöjrom är säger att "i de gastronomiska kretsarna finns det ett igenkännande".

- Jag törs inte säga hur känd Kalixlöjrom är i ett bredare perspektiv, den har nog inte nått ut brett ännu. Det är dags att ni uppe i Kalix tar steget och marknadsför Kalixlöjrom brett, den har definitivt potential att utvecklas.

Slår ett slag för siklöjan
Svenska kocklandslaget tävlar först i klassen Kalla bordet och sedan i Varmköket och det är i den sistnämnda, i förrätten, som Kalixlöjrom finns med.

En sotad långa serveras med krutong med Kalixlöjrom och krispigt långaskinn, blomkåls - och broccoliterrin samt långamousseline på broccolicrème med cruditéer och örtsallad, vitvinssås och citrongurka med ostronemulsion.

Hur äter du själv helst Kalixlöjrom?
- Det finns så många exempel, många goda kombinationer. Jag äter gärna Kalixlöjrom i kombination med siklöjan eller tillsammans med stekt pilgrimsmussla och andra godsaker, säger Evert Bränd som ser stor utvecklingspotential även för siklöjan.

- Siklöjan har alla möjligheter att bli en populär matfisk, men den ska förpackas på rätt sätt och med rätt historia, säger Evert Bränd.

Culinary Olympics arrangeras vart fjärde år, i år i tyska Erfurt den 5 till 10 oktober.

Sverige tävlar mot 36 nationslag från hela världen, deltagarna i de olika klasserna kommer från 50 länder, totalt 1 500 kockar och konditorer är med och tävlar.

Fakta Kalixlöjrom

➤ Kalixlöjrom är Sveriges första produkt som tilldelats skyddad ursprungsbeteckning av EU.

➤ Skyddad ursprungsbeteckning innebär att produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod. Det är den förnämsta klassificeringen inom märkesskyddade produkter inom EU och omfattar andra unika produkter som stiltonost, parmaskinka och parmesanost.

➤ Kalixlöjroms skyddade ursprungsbeteckning är jämförbar med exempelvis alkoholen ouzos skydd: "Drycken måste vara uteslutande framställd i Grekland genom blandning av alkoholer som är smaksatta med hjälp av destillation eller lakning av anisfrön och möjligen fänkålsfrön, mastix från ett mastixträd som växer på ön Theos och andra aromatiska frön, växter och frukter" står det att läsa i beskrivningen av dess skydd.


Källa:
wikipedia,
www.kalixlöjrom.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om