Svenska kocklandslagets tävlingsmeny under Culinary Olympics är spikad.
Det finns en viss press på det svenska laget:
Det är världens mest framgångsrika med medaljer från samtliga VM och OS sedan år 1999.
Given råvara
Siktet är inställt på ett tredje OS-guld.
Och, då är Kalixlöjrom en given råvara.
- Kalixlöjrom är en mycket smaklig och läcker produkt som dessutom är symboliskt viktig för Sverige. Svenska kocklandslaget använder alltid, i något sammanhang, Kalixlöjrom när de framträder eller tävlar i Sverige och utomlands, säger Evert Bränd som på följdfrågan hur känd Kalixlöjrom är säger att "i de gastronomiska kretsarna finns det ett igenkännande".
- Jag törs inte säga hur känd Kalixlöjrom är i ett bredare perspektiv, den har nog inte nått ut brett ännu. Det är dags att ni uppe i Kalix tar steget och marknadsför Kalixlöjrom brett, den har definitivt potential att utvecklas.
Slår ett slag för siklöjan
Svenska kocklandslaget tävlar först i klassen Kalla bordet och sedan i Varmköket och det är i den sistnämnda, i förrätten, som Kalixlöjrom finns med.
En sotad långa serveras med krutong med Kalixlöjrom och krispigt långaskinn, blomkåls - och broccoliterrin samt långamousseline på broccolicrème med cruditéer och örtsallad, vitvinssås och citrongurka med ostronemulsion.
Hur äter du själv helst Kalixlöjrom?
- Det finns så många exempel, många goda kombinationer. Jag äter gärna Kalixlöjrom i kombination med siklöjan eller tillsammans med stekt pilgrimsmussla och andra godsaker, säger Evert Bränd som ser stor utvecklingspotential även för siklöjan.
- Siklöjan har alla möjligheter att bli en populär matfisk, men den ska förpackas på rätt sätt och med rätt historia, säger Evert Bränd.
Culinary Olympics arrangeras vart fjärde år, i år i tyska Erfurt den 5 till 10 oktober.
Sverige tävlar mot 36 nationslag från hela världen, deltagarna i de olika klasserna kommer från 50 länder, totalt 1 500 kockar och konditorer är med och tävlar.