Borökoncernen varslar igen - 13 fick besked om uppsägning

Endast en person av 14 blir kvar när Arctic energy AB varslar personal.- I september beräknas produktionen vara igång som vanligt, säger vice vd Ellinor Rönnkvist.

Vice vd Ellinor Rönnkvist är optimistisk inför framtiden trots beskedet om varsel och hoppas att ifall varslet löper ut att de anställda återvänder  i höst. "Vi behöver deras kompetens", säger hon. FOTO: Kirsi Poikela

Vice vd Ellinor Rönnkvist är optimistisk inför framtiden trots beskedet om varsel och hoppas att ifall varslet löper ut att de anställda återvänder i höst. "Vi behöver deras kompetens", säger hon. FOTO: Kirsi Poikela

Foto: Kirsi Poikela

KALIX2010-04-17 06:00
Svängningarna är många bland Borökoncernen. Knappt har nyheten om Boröpannans varsel av 15 anställda i februari tystnat innan det är dags för nästa. Det resulterade sedan i att den nittonde april är det tretton som får lämna arbetet.
Nu handlar det om dotterbolaget Arctic energy AB som tillverkar inomhusdelar till luft- och vattenvärmepumpar. Det startade år 2008.
Produktionen stoppas
Sammanlagt tretton personer fick beskedet att varsel kan bli aktuellt tisdagen efter påsk och i måndags blev det officiellt för samtliga kollektivanställda. Anledningen är att produktionen ska stoppas på grund av att produkten görs om. Därför måste det nuvarande kundlagret först säljas ut som är beräknat att räcka i fem månader.
- Det var nödvändigt att göra produktförändringen annars hade vi helt och hållet fått säga hej då till kunden, säger Nicklas Gårdhage, If Metalls lokala fackklubb.
Enligt honom har de tittat på andra möjligheter för att slippa varsla som att söka EU-bidrag.
- Men bidragen tog slut, säger han.
Hade ni kunnat förutse det här?
- Nej, på grund av att energibranschen drabbas av konjukturen i efterhand. Vi har fått i uppdrag av kunden att ta fram en alternativ produkt till den vi har i dag, men det var inte förrän på skärtorsdagen som vi fick besked att de vill byta och det så fort som möjligt, säger Ellinor Rönnkvist.
En person slipper varsel. Det är arbetsledaren som ska bygga upp den nya produktionskedjan som är tänkt att köra igång i höst. Ellinor Rönnkvist är optimistisk inför framtiden.
- Vi hoppas ju givetvis att varslet inte går ut. I september beräknas produktionen vara igång som vanligt. Vi har fått en prognos om order året ut.
Det är inte så att ni flyttar tillverkningen till den nya fabriken som Boröpannan planerar i Norrköping?
- Inte alls. Där kommer det att vara lagerverksamhet.
Om ingen förändring sker träder varslet i kraft den nionde juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om