Bluffen i Kalix
- Det finns ingen kycklingbrist, priset är enda argumentet för att köpa utländsk kyckling. Det säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel.Enda sättet att köpa kyckling från Thailand är att köpa den färdigstekt: Den får inte exporteras till EU rå.
Maria Donis välkomnar ett samtal från Matservice och Fazer Amica, så att hon får berätta vad de har att erbjuda. "Vi garanterar att kycklingen är uppfödd utan tillväxtantibiotika, fri från salmonella och enligt världens strängaste djuromsorgsregler" säger hon. FOTO: Pressbild
Foto: Pressbild
Billigare kyckling
Hanna Lyhamn, restaurangchef och ansvarig för att sätta ihop matsedlar vid Matservice, sade häromdagen till NSD att anledningen till att de köper färdigstekt kyckling från Thailand är att de inte får tag i allt som de behöver på annat sätt.
- Det stämmer inte, det finns gott om närproducerad, klimatsmart kyckling i Sverige. Priset är enda argumentet för att köpa utländsk kyckling, säger Maria Donis som förstår att människor reagerar på tilltaget.
- Thailändsk kyckling är billigare än svensk. Det beror bland annat på att den inte föds upp med samma tuffa regler kring kontroll och kvalitet som den svenska kycklingen.
Ett ställningstagande
Det finns dock en förklaring till varför kycklingen stekts i Thailand.
- Thailand får inte exportera färsk kyckling till EU på grund av att de har haft fågelinfluensa i kycklingbesättningar - något som aldrig har förekommit i Sverige. Värmebehandlingen gör också att eventuella bakterier som exempelvis salmonella försvinner så att kycklingen klarar de svenska kraven på livsmedelshygien. Det är alltså ett sätt att kamouflera bristande hygien, säger Maria Donis som ser ett stort problem med agerandet.
- Den som köper thailändsk kyckling deltar inte arbetet mot salmonella och fågelinfluensa och inte heller för en god miljö i stallarna.
Kan det vara skadligt att äta den kycklingen?
- Nej, det tror jag inte, det är en kvalitetsfråga, säger Maria Donis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!