Bluffen i Kalix
- Det finns ingen kycklingbrist, priset Àr enda argumentet för att köpa utlÀndsk kyckling. Det sÀger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk FÄgel.Enda sÀttet att köpa kyckling frÄn Thailand Àr att köpa den fÀrdigstekt: Den fÄr inte exporteras till EU rÄ.
Maria Donis vÀlkomnar ett samtal frÄn Matservice och Fazer Amica, sÄ att hon fÄr berÀtta vad de har att erbjuda. "Vi garanterar att kycklingen Àr uppfödd utan tillvÀxtantibiotika, fri frÄn salmonella och enligt vÀrldens strÀngaste djuromsorgsregler" sÀger hon. FOTO: Pressbild
Foto: Pressbild
Billigare kyckling
Hanna Lyhamn, restaurangchef och ansvarig för att sÀtta ihop matsedlar vid Matservice, sade hÀromdagen till NSD att anledningen till att de köper fÀrdigstekt kyckling frÄn Thailand Àr att de inte fÄr tag i allt som de behöver pÄ annat sÀtt.
- Det stÀmmer inte, det finns gott om nÀrproducerad, klimatsmart kyckling i Sverige. Priset Àr enda argumentet för att köpa utlÀndsk kyckling, sÀger Maria Donis som förstÄr att mÀnniskor reagerar pÄ tilltaget.
- ThailÀndsk kyckling Àr billigare Àn svensk. Det beror bland annat pÄ att den inte föds upp med samma tuffa regler kring kontroll och kvalitet som den svenska kycklingen.
Ett stÀllningstagande
Det finns dock en förklaring till varför kycklingen stekts i Thailand.
- Thailand fÄr inte exportera fÀrsk kyckling till EU pÄ grund av att de har haft fÄgelinfluensa i kycklingbesÀttningar - nÄgot som aldrig har förekommit i Sverige. VÀrmebehandlingen gör ocksÄ att eventuella bakterier som exempelvis salmonella försvinner sÄ att kycklingen klarar de svenska kraven pÄ livsmedelshygien. Det Àr alltsÄ ett sÀtt att kamouflera bristande hygien, sÀger Maria Donis som ser ett stort problem med agerandet.
- Den som köper thailÀndsk kyckling deltar inte arbetet mot salmonella och fÄgelinfluensa och inte heller för en god miljö i stallarna.
Kan det vara skadligt att Àta den kycklingen?
- Nej, det tror jag inte, det Àr en kvalitetsfrÄga, sÀger Maria Donis.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!