Bluffen i Kalix

- Det finns ingen kycklingbrist, priset Ă€r enda argumentet för att köpa utlĂ€ndsk kyckling. Det sĂ€ger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk FĂ„gel.Enda sĂ€ttet att köpa kyckling frĂ„n Thailand Ă€r att köpa den fĂ€rdigstekt: Den fĂ„r inte exporteras till EU rĂ„.

Maria Donis vÀlkomnar ett samtal frÄn Matservice och Fazer Amica, sÄ att hon fÄr berÀtta vad de har att erbjuda. "Vi garanterar att kycklingen Àr uppfödd utan tillvÀxtantibiotika, fri frÄn salmonella och enligt vÀrldens strÀngaste djuromsorgsregler" sÀger hon. FOTO: Pressbild

Maria Donis vÀlkomnar ett samtal frÄn Matservice och Fazer Amica, sÄ att hon fÄr berÀtta vad de har att erbjuda. "Vi garanterar att kycklingen Àr uppfödd utan tillvÀxtantibiotika, fri frÄn salmonella och enligt vÀrldens strÀngaste djuromsorgsregler" sÀger hon. FOTO: Pressbild

Foto: Pressbild

KALIX2008-10-16 06:00
Maria Donis har reagerat pÄ debatten om maten i förskolorna och skolorna i Kalix kommun.
Billigare kyckling
Hanna Lyhamn, restaurangchef och ansvarig för att sÀtta ihop matsedlar vid Matservice, sade hÀromdagen till NSD att anledningen till att de köper fÀrdigstekt kyckling frÄn Thailand Àr att de inte fÄr tag i allt som de behöver pÄ annat sÀtt.
- Det stĂ€mmer inte, det finns gott om nĂ€rproducerad, klimatsmart kyckling i Sverige. Priset Ă€r enda argumentet för att köpa utlĂ€ndsk kyckling, sĂ€ger Maria Donis som förstĂ„r att mĂ€nniskor reagerar pĂ„ tilltaget.
- ThailĂ€ndsk kyckling Ă€r billigare Ă€n svensk. Det beror bland annat pĂ„ att den inte föds upp med samma tuffa regler kring kontroll och kvalitet som den svenska kycklingen.
Ett stÀllningstagande
Det finns dock en förklaring till varför kycklingen stekts i Thailand.
- Thailand fĂ„r inte exportera fĂ€rsk kyckling till EU pĂ„ grund av att de har haft fĂ„gelinfluensa i kycklingbesĂ€ttningar - nĂ„got som aldrig har förekommit i Sverige. VĂ€rmebehandlingen gör ocksĂ„ att eventuella bakterier som exempelvis salmonella försvinner sĂ„ att kycklingen klarar de svenska kraven pĂ„ livsmedelshygien. Det Ă€r alltsĂ„ ett sĂ€tt att kamouflera bristande hygien, sĂ€ger Maria Donis som ser ett stort problem med agerandet.
- Den som köper thailĂ€ndsk kyckling deltar inte arbetet mot salmonella och fĂ„gelinfluensa och inte heller för en god miljö i stallarna.
Kan det vara skadligt att Àta den kycklingen?
- Nej, det tror jag inte, det Ă€r en kvalitetsfrĂ„ga, sĂ€ger Maria Donis.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om