Blåljus där när olyckan har inträffat
På hemsidan Blåljus-norr dokumenteras utrycknings-insatser vid trafikolyckor och andra händelser som sker i Kalix med omnejd. - Det intressanta är att det kan hända vad som helst när som helst, säger Adam Dahlberg, initiativtagare till hemsidan.
Adam Dahlberg tar information från räddningstjänstens personal när en händelse har inträffat, här med brandmannen Erik Karlsson, Kalix räddningstjänst. FOTO: Karolina Strömbäck Horney
Foto: Karolina Strömbäck Horney
- Jag har länge varit intresserad av räddningstjänsten och huvudsyftet med sidan är att dokumentera dess arbete och visa allmänheten vad den gör i Kalix, säger Adam Dahlberg.
Har egen larmutrustning
Han går nu sista året på gymnasiet och på fritiden är Adam Dahlberg frilansfotograf för hemsidan. Han har en egen larmutrustning där han får reda på när händelser som rör utryckningsfordon inträffar.
Huvudområdet för hans bevakning är Kalix kommun, men även större händelser som inträffar
i Haparanda och Övertorneå ingår i dokumentationen.
- På fritiden försöker jag åka på alla larm, vad det än gäller och även om de kommer mitt i natten. Hittills har jag haft tur att det inte har kommit något larm när jag har varit i skolan, men skulle det hända något stort skulle jag ordna så att jag kunde åka på det, berättar Adam Dahlberg.
Vad är det vanligast att larmet gäller?
- Det är svårt att säga, allt möjligt. Jag tycker att det har skett många trafikolyckor på senaste tiden. Men det kan vara allt från olyckor, bränder till oljesaneringar.
Två som hjälps åt
Det är nu två personer som jobbar med hemsidan, till sin hjälp har Adam Dahlberg fotografen Karl-Erik Altenburg, 19 år, från Kalix.
- Om det är en större händelse som inträffar åker vi oftast två för att kunna hjälpas åt, säger Adam Dahlberg.
Tidigare var det mopeden som gällde när det var en utryckning på gång, ibland fick pojkarna skjuts med Altenburgs pappa, men i november förra året tog Dahlberg körkort.
- Ja nu är det egen bil som gäller, säger han.
Håller sig på avstånd
Väl på plats där en händelse har inträffat tar Adam Dahlberg kontakt med personal från räddningstjänsten för att ta reda på mer om händelsen.
- Jag försöker alltid hålla mig på avstånd när jag fotar och först när räddningstjänsten är klar med sitt arbete frågar jag vad som har inträffat.
Förutom informationen han får på plats har Adam Dahlberg inget samarbete med utryckningspersonalen utan dokumenterar deras arbete främst för eget intresse.
Inkomsten till hemsidan
Adam Dahlberg finansierade från början hemsidan med egna pengar, men allt oftare har han fått sälja bilder från händelserna till lokala nyhetsmedier.
- Inkomsterna från de sålda bilderna har nu tagit över finansieringen, men det är sällan man får någon inkomst själv utan allt går åt till sidan.
Hur mycket tid tar arbetet med hemsidan?
- Jag uppdaterar sidan när nya foton tas så det beror på hur ofta något inträffar, och det kan vara väldigt olika. Ibland händer inget på två - tre veckor och ibland inträffar det något sex till sju dagar i veckan.
Hur länge kommer du att fortsätta att uppdatera hemsidan?
- Så länge jag kan, säger Adam Dahlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!