Biltrafik på Strandpromenaden upprör

Trafiken har tagit över delar av natursköna Strandpromenaden denna vecka.Det är konsekvensen av E 4-avstängningen strax öster om Kalix.- Det är förskräckligt, säger Monica Blombäck som cyklar längs Strandpromenaden varje dag och befarar att en olycka ska inträffa när som helst.

Monica Blombäck cyklar till och från jobbet i Kalix varje dag och hon befarar att en olycka ska inträffa nu när biltrafiken kommit in på den smala vägen.

Monica Blombäck cyklar till och från jobbet i Kalix varje dag och hon befarar att en olycka ska inträffa nu när biltrafiken kommit in på den smala vägen.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2008-08-13 06:00
Strandpromenaden är, som namnet antyder, byggd för fotgängare och cyklister.
E 4 avstängd
I vanliga fall skulle knappast någon människa komma på att köra bil där, men den här veckan är inte som i vanliga fall:
E 4-avstängningen gör att boende i Bredviken, Risön och Karlsborg frestas att köra knappt 300 meter på Strandpromenaden (den delen som går förbi Björkforskorsningen) i stället för omvägen förbi Lantjärv som - i längsta fall - innebär en omväg på 2,5 mil enkel väg.
Ett tiotal bilförare
Monica Blombäck bor i Bredviken och cyklar längs Strandpromenaden till och från jobbet i Kalix varje dag.
Redan på tisdagsmorgonen möttes hon av två bilister och under cykelfärden hem strax före klockan halv fyra på eftermiddagen träffar NSD henne.
Under den korta stund vi står och pratar - tjugo minuter - använder sig åtminstone ett tiotal bilförare av Strandpromenaden, och vid ett tillfälle möts också två bilar där.
Under samma tid passerar en mängd cyklister och fotgängare, barn och vuxna.
- Det här är fruktansvärt, säger en man som är på väg hem från jobbet på Billerud Karlsborg.
Stressade människor
Monica Blombäck tycker att Vägverket borde ha satt upp ett trafikljus längs just den här sträckan och använt den som bilväg just den här veckan, men hon har mycket lite förståelse för att människor kör bil på vägen trots att detta saknas.
- Är vi så stressade i dag, att vi inte klarar av att ha längre till Kalix under den här korta perioden, frågar sig Monica Blombäck som befarar att en olycka ska inträffa när som helst.
- Det är väldigt många barn, ungdomar, människor med barnvagnar och äldre som rör sig här och alla bilister kör minsann inte så sakta heller, säger Monica Blombäck som helst skulle se att vägen spärras av för bilar.
- Utryckningsfordonen skulle kunna köra längs Kalvholmsvägen.
Kostsam genväg
Nils Blom vid Kalixpolisen säger "det är väl någon enstaka som kör längs gång- och cykelvägen" och att de har fått en anmälan om det men att de ännu (i går förmiddag) inte hade hunnit kolla upp saken.
- Så snart vi kan ska vi åka dit och titta. Att köra på gång- och cykelväg rubriceras som användande av fel körbana och det är böter på 1 000 kronor för en sådan sak, säger Nils Blom.

Fotnot:
Strandpromenaden är endast öppen för utryckningsfordon, inte för privatbilister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om