Billerud balanserar virkesbrist – köper mer av privata

I Karlsborgsverken utanför Kalix har Sveaskogs neddragning av avverkning inte blivit kännbar än så länge berättar Per Funkquist i ett mejl. Han är hållbarhet- och kommunikationschef på Billerud. Däremot har man börjat köpa in mer virke av privata skogsägare i norr.

Per Funkquist, hållbarhet- och kommunikationschef på Billerud, berättar att man klarar virkesförsörjningen bra trots Sveaskogs neddragning av avverkningar, men att man följer utvecklingen.

Per Funkquist, hållbarhet- och kommunikationschef på Billerud, berättar att man klarar virkesförsörjningen bra trots Sveaskogs neddragning av avverkningar, men att man följer utvecklingen.

Foto: Pressbild/Ulrika Vallgårda

Kalix2023-06-30 06:00

I Karlsborg tillverkas både pappersmassa och olika sorters grövre papper till förpackningar och säckar. Produktionskapaciteten ligger på 350 000 ton per år och antalet anställda är 400.

Hur påverkar Sveaskogs minskade avverkningar Billerud?

– Sveaskog är en stor och viktig skogsägare i hela Sverige, speciellt i norra Sverige och Norrbotten. En omfattande nerdragning av avverkningen under 2023 hos Sveaskog påverkar virkesmarknaden och dess aktörer, köpare som säljare. Billerud har en god dialog med Sveaskog och vi följer marknadens utveckling. Vi har en trygg virkesförsörjning till alla våra bruk, via en rad olika försörjningskedjor som tillsammans är en del av vår långsiktiga strategi, svarar Per Funkquist per mejl.

Berörs er produktion och hur?

– Nej, vår produktion påverkas inte av Sveaskogs nerdragning under 2023, vi har en trygg försörjning in till samtliga våra bruk. Däremot följer vi noga Sveaskogs framtida avverkningsplaner i Norrbotten, då de på sikt är en stor och viktig råvarukälla till oss och andra lokala industrier.

Kan ni kompensera det med import och i så fall från vilka länder och vad innebär det ekonomiskt?

– Billerud har en rad olika försörjningskedjor till samtliga våra bruk. Att ha just olika källor syftar till att sprida risker och ökar möjligheten att styra olika flöden för att trygga försörjningen på kort och lång sikt. Våra bruk är sammankopplade försörjningsmässigt och vi styr och förflyttar råvaruflöden inom Norden och Baltikum för att parera händelser och utjämna eventuella lagerdifferenser. 

Karlsborgs bruk har en egen kaj dit vedbåtar anländer. 

– Importen har ökat under åren men inte direkt kopplat till Sveaskogs avverkning.

En viktig försörjningskanal till bruket är virke från Norrbottens många privata skogsägare som valt att anlita Billerud för avverkning, rådgivning och skogsvård, berättar han.

– I syfte att stärka råvarubalansen har vi under senaste åren successivt ökat inköp direkt från lokala skogsägare. Billerud köper virke direkt av många privata skogsägare och vi samarbetar med en rad olika lokala sågverk. 

Den allmänna kostnadsökningen avseende energi och råvaror i Europa påverkar även Billerud, konstaterar han. 

– Inköpt råvara har ökat i kostnad och försåld råvara – våra produkter – har också ökat i värde, med en ökad intäkt som följd.

Hur ser ni på framtiden, kommer det lösa sig?

– Vi ser ljust på framtiden. Vi har en genomarbetad långsiktig strategi kring vår vedförsörjning och kommer att fortsätta ha en god dialog med Sveaskog, andra skogsägare och leverantörer. 

Kan ni se någon tendens och har ni en oro för att det har blivit för mycket kalhyggen i Norrbotten, så att det kan bli problem med återväxten?

– Nej, det finns ingen risk för låg återväxt i Sverige eller lokalt i Norrbotten. Sedan 1903 har det varit lag på att ny skog måste anläggas efter avverkning och den svenska virkesvolymen har dubblerats sedan vi började mäta skog under 1930-talet.

– Under senare tid har intresset för alternativa huggningsformer med generell naturvårdshänsyn ökat hos skogsägare, papperskunder och andra intressenter. Billerud har därför under 2023 lanserat fyra alternativa hyggesfria skötselmodeller som ett erbjudande gentemot skogsägare.

Billerud Korsnäs

2012 skedde en fusion mellan Billerud och Korsnäs, då Billerud köpte Korsnäs. Ambitionen var att bli en internationellt ledande förpackningstillverkare.

Tillverkningen i Sverige sker vid Gruvöns bruk, Skärblacka bruk, Karlsborgs bruk utanför Kalix, Frövi bruk samt Gävle bruk.

Billerud har även papperstillverkning i Jakobstads massa- och pappersbruk i Finland samt vid tre anläggningar i USA: Quinnesec Mill, Escanaba Mill och Wisconsin Rapids konverteringsanläggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!