Betygen pekar uppåt i Kalix

Betygen vid grundskolan i Kalix pekar åt rätt håll och de som går ut nian i år klarar sig bra i konkurrensen.- Vi ser en klar förbättring och vi tror att år 2009 är ett trendbrott, säger skolchefen Monika Westman.

Håkan Nyman, Monika Westman, Ingegerd Dahlgren och Christina Persson (rektor) är glada över som de säger "trendbrottet".
FOTO: K-L SUNDQVIST

Håkan Nyman, Monika Westman, Ingegerd Dahlgren och Christina Persson (rektor) är glada över som de säger "trendbrottet". FOTO: K-L SUNDQVIST

Foto: K-L Sundqvist

KALIX2009-06-12 20:05
För en tid sedan presenterades skolresultaten för hela landet och enligt den rapporten låg Kalix på en mindre smickrande 289;e plats bland landets 290 kommuner.
- Det resultatet var för 2008 och det var förstås ingen rolig läsning, säger Monika Westman som är desto gladare över årets resultat.
Något jämförbart resultat för hela landet finns förstås ännu inte, men Kalix kan jämföra med sitt eget resultat från fjolåret när endast 84 procent av niornas elever klarade behörigheten till gymnasiet.
- I år når 90,5 procent upp till behörigheten och det är över riksgenomsnittet, säger Ingegerd Dahlgren, rektor vid Manhemsskolan.
Orsaken till förbättringen är flera tror Håkan Nyman, ordförande i barn- och grundskolenämnden.
- Jag vill lyfta fram tre saker där den första är införandet av 17-grupper och nummer två att vi samlat alla högstadieelever på ett ställe. Den tredje orsaken är att vi uppgraderat tekniken på Manhemsskolan.
Från skolans håll tror man att eleverna blivit varse att konkurrensen hårdnat när det gäller att komma in på olika linjer.
- Vi märker en större studiemotivation, säger Ingegerd Dahlgren.
Hon säger också att behörigheten inte varit största problemet, utan meritvärdet, det vill säga att många elever inte fått betyg i alla ämnen.
- Men det har också blivit bättre, Förra året var det 38 procents bortfall mot 23 procent i år.
Skolchefen poängterar att det finns mer att göra.
- Men vi har konstaterat ett trendbrott och nu jobbar vi mera målinriktat. Vi har blivit bättre på att analysera bristerna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om