Besparingar hotar gymnasieinriktning

Estetiska programmets inriktning bild och design läggs vilande från och med hösten 2010.Orsaken är att det saknas en långsiktig ekonomisk lösning.- Beslutet är taget på felaktiga grunder, säger Catrin Engman, lärare på estetiska programmet.

Läraren Catrin Engman tillsammans med eleven Evelina Sandström-Hofgren som går tredje året på linjen bild och design. "Man tar inte ansvar för ungdomarna" säger Catrin Engman.                                                            FOTO: Sabina nilsson

Läraren Catrin Engman tillsammans med eleven Evelina Sandström-Hofgren som går tredje året på linjen bild och design. "Man tar inte ansvar för ungdomarna" säger Catrin Engman. FOTO: Sabina nilsson

Foto: Sabina nilsson

KALIX2010-03-30 06:00
I onsdags beslutade gymnasienämnden att lägga estetiska programmets inriktning bild och design vilande på grund av besparingskrav och för få sökande. Nämnden menar att man tjänar 231 000 kronor på detta.
- Om de kan ta hem lika mycket pengar som vi skulle spara på att lägga estetinriktningen vilande så får den starta trots att den har så få elever", sa Sivert Holmberg (S), vice ordförande i gymnasienämnden, till NSD för tre veckor sedan.
Marie Eliasson och Catrin Engman, lärare på estetiska programmet, har tillsammans samlat ihop 260 000 kronor.
Trots detta beslutar gymnasienämnden att lägga linjen vilande.
- Vi har uppfyllt det uppdrag vi fått och mer därtill, säger Catrin Engman.
"Ingen långsiktig lösning"
Inga-Lis Samuelsson(C), ordförande i gymnasienämnden, möter lärarnas kritik.
- Det är deras bild av det hela. Men rektor säger till oss att det i dagsläget inte kan garantera en långsiktig ekonomisk lösning. När vi tar in elever så har de rätt att gå färdigt utbildningen, säger hon.
Hon anser att man har haft gott om tid att fundera ut sätt att spara pengar på och att det tydligt framgick i protokollet att det var en långsiktig lösning det handlade om.
- Vi tog upp det här redan i höstas, så att säga att man inte har haft tid på sig är fel, säger Inga-Lis Samuelsson.
Catrin Engman håller inte med om att det funnits gott om tid att se över besparingsmöjligheterna.
- Vi har haft två veckor, utan tillgång till det material som vi behöver. När vi väl rätt ut alla felaktiga siffror som levererats av ekonomienheten återstod inte många dagar för oss, mer än helstidarbetande, bildlärare, säger hon.
Möjliga besparingar
Men även om lärarna upplever att de inte fått rätt direktiv från gymnasienämnden så tror de att det finns pengar att spara.
Genom att låta elever i årskurs ett och tre läsa bild- och formkurserna tillsammans sparar man
200 000 kronor.
De övriga pengarna tjänar man genom intäkter på olika utsmyckningar.
- Ska vi räkna på att det nästa år startar en etta igen som är lika stor, då kan vi göra samma besparingar som detta läsår. Skulle man räkna på tre år med samma elevantal så skulle vi spara närmare 700 000 kronor, säger Catrin Engman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om