NSD har berättat om förslaget att lägga ned Vattentornets förskola, om föräldrarnas protester och om politikernas beslut att skjuta upp beslutet.
– Vi måste göra någonting på grund av att vi står med cirka 80 tomma förskoleplatser i centrala Kalix till hösten. Vi har för stor kostym, har skolchefen Charlotte Sundqvist sagt till NSD.
På tisdagen var den extra nämnd, där förskolestrukturen i Kalix igen var på politikernas bord.
Den säkra besparingen på att lägga ned Vattentornets förskola är hyran på 632 000 kronor per år, inkluderat ersättningen till friskolan.
Förtätningarna gör att det kan bli viss övertalighet i personal, men det uppges inte vara klart.
Viktoria Wikström (S), ordförande i utbildningsnämnden, säger att den extra tiden innan beslutet varit bra.
– Förra veckan hade vi ett givande möte med föräldrarna, säger hon.
Sandra Bergström (M):
– Vi yrkar avslag på förslaget, besparingen för kommunen som helhet är för liten. Vi föreslår att vi, tillsammans med samhällsbyggnads, ska hitta alternativ för lokalen från hösten 2025.
Viktoria Wikström säger att nämnden har ansvaret att se till sin verksamhet:
– Vi behöver se över förskolan och i förlängningen förmodligen skolstrukturen också, men vi är inte ännu där.
Utbildningsnämnden säger ja till att lägga ned Vattentornets förskola, och det innebär att vårdnadshavarna erbjuds plats i närliggande förskola eller enligt önskemål från efter sommaren.
Moderaterna reserverar sig mot beslutet.
Bland åhörarna finns Jari Leskinen, Nina Björnfot och Julia Westman, alla föräldrar med barn på Vattentornets förskola.
De är besvikna över att deras förslag om successiv nedläggning inte fått gehör.
– Vi ville ha en lösning som är bättre och tryggare för barnen, som att barngruppen hålls ihop, men vårt förslag fanns inte ens med, säger Jari Leskinen.
De ifrågasätter också framförhållningen.
– Det är tre år sedan en avdelning på Rammelbergets förskola stängdes, redan då borde ansvariga ha börjat titta på strukturen, säger Nina Björnfot, som också arbetar vid Rammelbergets förskola.
Julia Westman är frågande till hur inskolningen på Rammelbergets förskola, den förskola som nämns kunna ta emot alla barn från Vattentornets förskola, ska gå till.
– Det blir väldigt annorlunda även för dem som redan har plats på Rammelbergets förskola, när det kommer så många nya barn och föräldrar samtidigt. Inskolningen kan ju ta en vecka, men den kan ju också ibland ta längre tid, säger Julia Westman.
– Vårt förslag om successiv nedläggning kunde ha varit ett alternativ på nämnden, säger föräldern Johannes Jakobsson.
Viktoria Wikström säger avseende successiv stängning av förskolan att kommunen då ännu skulle ha alla dessa tomma platser.
Hon säger att den successiva nedläggningen är utredd och presenterad på nämnden, även om den inte fanns med som förslag till beslut.
– Det får ekonomiska konsekvenser att ha öppet med färre barn, säger hon som tillägger att fler åtgärder som exempelvis stängning av enskild avdelning, vid andra förskolor, är aktuella.
Kommer förskolestrukturen upp för sent?
– Vi har börjat kommunicera utåt för sent och vi har bestämt att utvecklingen i förskolan är en enskild stående punkt vid varje sammanträde.
Hur organiseras flytten, så många barn och föräldrar i ungefär samma tid, kanske till samma förskola?
– Det är en fråga för tjänstemännen, det finns en plan. Våra pedagoger är fantastiska, så jag är inte alls orolig, säger Viktoria Wikström.