Exploateringsbeslutet överklagas av flera parter

Naturskyddsföreningarna i Kalix och i Norrbotten samt fastighetsägarna makarna Karlsson har överklagat kommunfullmäktige i Kalix beslut att anta detaljplanen som möjliggör exploateringen av en del av Rågholmen till mark- och miljödomstolen.

Rose-Marie Henriksson, S, vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, visar vilken del av Rågholmen de avser exploatera.

Rose-Marie Henriksson, S, vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, visar vilken del av Rågholmen de avser exploatera.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-12-01 16:30

Norr Media har berättat att Kalix kommun planerar att exploatera Rågholmen, Vånafjärden, med 18 tomter för fritidshusbebyggelse alternativt permanent boende.

Bland dem som är för planerna finns kommunpolitiker – ett enigt kommunfullmäktige sade ja till planerna enligt förslaget – och bybor i närområdet.

Bland dem som är emot planerna finns nämnda sakägare, Naturskyddsföreningen i Kalix och i Norrbotten, bybor i närområdet samt Rågholmens vänner.

Naturskyddsföreningens länsförbund Norrbotten och Naturskyddsföreningen i Kalix överklagar med fyra yrkanden.

Dessa är att antagande av planen bör upphävas då beslut om att anta den skett utan hänsyn till klagandens yttrande gällande fynd av arter berörda av Artskyddsförordningen/fågeldirektivet och att otillräcklig artinventering gjorts vid en för utfallet olämplig tidpunkt på året.

Vidare framförs att Kalix kommun underlåtit att utföra en miljökonsekvensbeskrivning trots att arter i Artskyddsförordningen finns dokumenterade inom området samt att påverkan på friluftsliv inte undersökts tillräckligt och Kalix kommun genom hela processen felaktigt hävdat att området är igenvuxet och otillgängligt för friluftsliv.

De går också igenom skälen för vart och ett av yrkandena.

Ändringsförslaget är att detaljplanen bör upphävas, att en miljökonsekvensbeskrivning bör upprättas om en ny process om detaljplan inleds och att en ny artinventering bör genomföras av annan genomförare och att förutsättningarna för inventeringen ska redovisas transparent samt vid lämpliga och helst flera tillfällen under året med fokus på fågelliv och rödlistade arter.

”Vi yrkar att en friluftslivsinventering bör genomföras. Samt att det felaktiga utlåtandet att halvön är igenväxt och otillgänglig bör tas bort från alla granskningshandlingar då det ger en falsk bild av områdets tillgänglighet för friluftslivet” skriver Naturskyddsföreningarna avslutningsvis i överklagandet.

Gunilla och Dick Karlsson äger ett fritidshus i direkt anslutning till den planerade exploateringen.

De skriver att grunden för deras klagan är att de anser att Kalix kommun allvarligt brustit i det som åligger den i dylika planprocesser och att de rättigheter som finns för dem och deras fastighet inte beaktats vid upprättandet av detaljplanen.

Vidare påpekar de att planen som helhet har allvarliga brister då man underlåtit att förutse påverkan i området utanför planen.

”Den naturmark man tar i anspråk i detaljplanen ovanför badet och stranden inverkar kraftfullt på den levande naturen och den biologiska balansen för hela Rågholmen. Att ta i anspråk ett område med så varierande och betydande naturvärden måste anses oförenligt med vad Naturvårdsverket och Boverket/plan- och bygglagen avser i vägledning och lagstiftning” skriver Gunilla och Dick Karlsson.

Samhällsbyggnadsnämnden, Kalix kommun, skriver i sitt beslut - apropå överklagandena - att de vidhåller det överklagade beslutet då ingenting nytt bedöms ha tillförts ärendet. Överklagandena lämnas därför till mark- och miljödomstolen, Umeå tingsrätt.

Anders Öqvist, planingenjör vid Kalix kommun, avstår från att kommentera saken med motiveringen att de avvaktar och ser vad mark- och miljödomstolen säger i ärendet.

Detaljplan Rågholmen

Mark- och miljödomstolen upphävde i juni 2022 samhällsbyggnadsnämndens beslut från februari 2022, att anta detaljplanen för del av Rågholmen samt upphäva strandskyddet i delar av området, med motiveringen att kommunfullmäktige ska ta beslut om detaljplanen.

Kommunfullmäktige antog, enigt, detaljplanen den 17 oktober 2022.

Det beslutet har nu överklagats av nämnda parter och saken ska nu avgöras i mark- och miljödomstolen, Umeå tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!