Gaute Larsen säger att hela saken kring exploateringen av Rågholmen har sin grund i vad han beskriver som "fusk från A till Ö":
Han beskriver starten av med vad han anser vara en "falsk rapport och påhittad miljöinventering" som följdes av kommunens inledande vägran att lämna ut offentliga handlingar som exempelvis tomtkölistan och nu beslut på slutet sammanträde.
Rose-Marie Henriksson, S, vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, har förklarat att kommunens hantering är att först utse LIS-områden för att sedan - om de går vidare med planerna - titta på om de är lämpliga ut aspekten natur-, kultur- och friluftsvärden.
Gaute Larsen säger "det är en extrem rikemanspolitik som förs" och vidare:
– Tänk att lägga tomter 30 meter från vattenlinjen på en badstrand, det måste vara unikt i Sverige. Det är helt rått att det här händer i en svensk kommun år 2022.
Norr Media har berättat att Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet, beskriver förfarandet att hantera detaljplanen för Rågholmen i samhällsbyggnadsnämnden bland annat så här:
– Det här är ett tokigt sätt att försöka finta bort den lokala demokratin. Gudskelov att det finns möjlighet att överklaga, mark- och miljödomstolen upphäver med stor sannolikhet beslutet just för att saken är av principiell beskaffenhet.
– Rågholmens vänner kommer att överklaga både kommunens hantering och beslutet. Vi hoppas att fler gör det, säger Gaute Larsen.
Rose-Marie Henriksson, S, vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att hon avstår från att kommentera kommentaren om "en fullständig demokratisk och moralisk kollaps" och påståendet "fusk från A till Ö" med orden "det får stå för den som säger det".
Är det här rikemanspolitik?
– Det får också stå för den som säger det. Alla områden som exploateras överallt, hela tiden, handlar ju om det. De som har råd, är de som kan bygga. Det är inte gratis någonstans, säger Rose-Marie Henriksson som apropå kritiken om tomternas närhet till badstranden - enligt uppgift 30 meter - säger så här:
– Det är enligt detaljplanen skog, naturmark, mellan stugorna och stranden Svedjesanden. Det finns badstränder som inte har naturmark mellan stugorna och badstranden, så ser det exempelvis ut vid en badstrand i Sangis och den besöks också av människor som inte har stuga där.