Benen ska gravläggas

Nu har Nederkalix församling börjat städa upplagsplatsen vid Älvkyrkogården.- Det får inte fortsätta så här, det måste åtgärdas, säger kyrkogårdsföreståndaren Herbert Sundell.Jordhögen med skelettdelar ska sållas och benen läggas i vigd jord.

Enligt skylten på militärförrådet är området övervakat men här finns ingen kamera. Högen och slänten med skelettdelar har varit tillgängliga för både människor och djur.

Enligt skylten på militärförrådet är området övervakat men här finns ingen kamera. Högen och slänten med skelettdelar har varit tillgängliga för både människor och djur.

Foto: bosse johansson

KALIX2008-06-26 06:00
Efter NSD:s avslöjande i går har länsstyrelsen fått upp ögonen på att Nederkalix församling inte följt direktiven från 2003. Nästa vecka väntas länsstyrelsen ta beslut om eventuella åtgärder.
Herbert Sundell anställdes av församlingen i höstas. För några veckor sedan fick han veta att två småpojkar hittat en dödskalle som de sedan lekte med. En man råkade se dem och tog den bild som NSD publicerade i går.
Upplagsplatsen där skelettdelarna finns har varit öppen för allmänheten under dagtid. I går var dock grindarna låsta och bråte forslades bort med lastbil.
Stoft till kyrkogården
Det är inledningen på ett arbete som Herbert Sundell tog initiativ till i vintras. Problemen med den skandalomsusade upplagsplatsen ska lösas en gång för alla.
Den beryktade jordhögen med skelettdelar ska givetvis bort.
- Ingen jord tillförs högen i dag men när det regnat upptäcks att det kommit upp ben. Därför ska jordhögen sållas, helt klart. Benresterna ska tillbaka i vigd jord på kyrkogården, till gravar som finns för detta ändamål, säger Herbert Sundell.
Inte realistiskt
I det fem år gamla Jordhuset behandlas gravjord; jorden sållas och förvaras i byggnaden medan graven är öppen.
Själva området där jordhögen och Jordhuset finns är av betydligt äldre datum. Den har fyllts ut successivt med gravjord under kanske 150 år.
Att sålla den jorden är inte realistiskt och finns inte heller med i länsstyrelsens tidigare direktiv.
- Men efter varje hällregn kommer det att pressas fram något i slänten. Grundproblemet är att varje gång det regnar och torkar upp frigörs ny jordyta, och då frigörs skelettdelar, säger Sundell.
Snyggt och prydligt
Trädgårdsdesigner Maria Johansson har i dagarna presenterat en plan för hur området ska förskönas.
- Hela området ska bli snyggt och prydligt, lovar Herbert Sundell.
- Vi ser inte jordhögen som det stora problemet men har insett att så här kan vi inte ha det, vid ett bostadsområde.
Innanför grindarna ska hela området jämnas ut till en plan arbetsyta. Den fem meter höga slänten mot bostadsområdet och Strandängarna ska jämnas ut med ny jord och sås in med gräs.
De gamla byggnaderna vid grindarna ska bort: militärförrådet timras ned och säljs, garaget ska flyttas.
I nedre kanten av området ska träd och buskar tilläggsplanteras vid behov.
Närboende får säga sitt
- Planket ska vara kvar och utvidgas så det går runt hela området. Men det ska vi först diskutera med de närboende, tillägger Herbert Sundell.
I senaste Kyrkobladet skriver han om "den tragiska hanteringen av kistor" som förekommit på många håll i landet, och som nyligen avslöjades i tv-programmet Uppdrag Granskning.
"Även vi ställs till svars för vad andra gjort men det får vi ta, det är viktigt att makaber hantering för att undvika marksättningar upphör", skriver Sundell.
"Otroliga saker"
För fem år sedan berättade en man i NSD om sina upplevelser i slutet av 60-talet då han sommarjobbade på Älvkyrkogården i Kalix:
"Jag blev chockad, fick uppleva otroliga saker. Personalen lekte med dödskallar och det hände att man hoppade på kistan för att trycka ihop den. Man visade ingen som helst respekt för avlidna och anhöriga".
Att kistor skulle ha tryckts ihop i Kalix har dock Herbert Sundell inte hört talas om:
- Hur det fungerat förut vet jag inte. Jag vet bara hur det ser ut nu, att det inte förekommer något sådant i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om