Bättre villkor för vårdare

Om ordet bör, byts mot ordet ska, kan situationen för de 83 000 anhörigvårdarna och brukarna i landet förbättras. Allt enligt det förslag till förändring inom socialtjänstlagen som, om den genomförs, börjar gälla 1 juli.

Riksdagsledamoten Chatrin Pålsson Ahlgren (KD) vet att man som anhörigvårdare behöver möjlighet till stöd och säger att pengar finns.FOTO: Susanne Jansson

Riksdagsledamoten Chatrin Pålsson Ahlgren (KD) vet att man som anhörigvårdare behöver möjlighet till stöd och säger att pengar finns.FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-05-09 06:00
Det faktum att boende inom äldrevården mycket sällan får möjlighet till utevistelse, ibland inte på flera år, diskuteras i olika forum. Uppdrag granskning visade i onsdags att våra djurskyddslagar ger kor och hästar bättre rättigheter än åldrande människor. Situationen för brukare som vårdas i hemmet av anhörig eller närstående kan se liknande ut.
Men med bara en ordförändring i lagen kan förutsättningarna för de som vårdar sina nära hemma och den vårdbehövandes livsvillkor förändras.
Det berättade Chatrin Pålsson Ahlgren ledamot i riksdagens socialutskott, vid en föreläsning i Kalix torsdags.
- I dag står det i lagen att; Socialnämnden bör genom stöd och avlösning underlätta för dem som vårdar närstående. I lagförändringen kommer det i stället att stå; Socialnämnden ska.
Inga åttatimmarsdagar
En studie visar att anhöriga vårdar 70 procent av det totala hjälpbehövande över 75 år. Vården sker i den hjälpbehövandes ordinära boende och ofta är det en maka/make som tar vårdansvaret. I dag finns det ungefär 83 000 anhörigvårdare i landet.
Chatrin Pålsson Ahlgren vet hur det är att vårda en närstående. Hon har vårdat sina två äkta män som båda dött i i cancersjukdom.
- Då gäller inte några åttatimmars arbetsdagar. Det är dygnet runt som gäller, med ständig nattjour. Anhörigvårdarens status måste uppvärderas.
Kan kräva avlastning
Med hjälp av lagändringen skulle anhörigvårdaren kunna kräva avlastning eller annat stöd. I lagförändringen står;
Stödet ska kännetecknas av individualisering, flexibilitet och kvalitet. Den anhöriges specifika behov ska tillgodo ses.
Men ingen ska se det som något måste. Det hela ska bygga på att man vill ha stöd, inget tvång. Något som Chatrin Pålsson Ahlgren tycker är viktigt.
- När min andre make gick bort, för 15 månader sedan, sa jag till honom att jag var tacksam för att jag fått vara med honom under sjukdomen. Det är inte alltid så att den gamla eller sjuka vill bli vårad av en närstående. Det ska bygga på frivillighet från båda håll.
Inget hållbart argument
Bland de 50-talet åhörarna fanns bland annat enhetschefer från boenden, medlemmar från stroke- och demensföreningen och kommunrepresentanter. När någon av åhörarna påpekade bristen på pengar och resurser svarade Chatrin Pålsson Ahlgren snabbt.
- Vad är det för snack. Det handlar bara om en omfördelning av pengar. Det kan inte vara mer värt att vårda en dator än att vårda en människa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om