Marahamns väg- och hamnförening har sedan 1970-talet haft i uppdrag av Kalix kommun att förvalta hamnen, vägen och parkeringen.
Hamnföreningen har i alla år tagit in hamnavgifter som använts dels till driftskostnader för hamnen, dels till utveckling med tankanläggning, vaktstuga, grillkåta, sjöbodar, muddringar med mera.
Kalix kommun beslutade förra året att inte längre ha engagemang i hamnarna i kommunen.
Hamnföreningen erbjuds köpa egendom i hamnen och teckna ett arrendeavtal för markområdet.
Det innebär att hamnföreningarna ska bedriva näringsverksamhet, vilket i sin tur innebär att de måste ta ut moms på båtplatsavgifterna.
Förslaget är att Marahamns väg- och hamnförening ombildas från icke momspliktig ideell förening till momspliktig ekonomisk förening.
Lars Pekka har haft båtplats i Marahamn i många år, han trivs och beskriver hamnen som otroligt välskött – ”kanske en av länets finaste hamnar” – och med mycket lägre avgifter än exempelvis många båtplatser inom Luleå kommun.
– Jag har en mindre båtplats, jag betalar 1 681 kronor per år för den. Nu ska jag alltså också betala staten 420 kronor årligen för att få lägga till vid min hyrda båtplats, säger Lars Pekka.
Lars Pekka säger att han inte är kritisk mot vare sig Kalix kommun eller mot hamnföreningen, ”kommunen har fullt upp med att klara vård, omsorg, skola” och ”hamnföreningen gör vad den har att göra i den här situationen”.
– Jag är kritisk till att staten ska ha pengar även från detta. Staten är otroligt kreativ när det gäller att hitta nya skatter, plastpåseskatten är bara ett exempel ganska nära i tid. Jag hade gärna betalat en kommunal moms för min båtplats, kommunerna behöver pengarna. Vi har en rik stat som lägger sin hand på allt medan kommunerna får kämpa allt hårdare, säger Lars Pekka som gärna skulle se en skattereform som innebär att viss moms på lokalt producerade tjänster går till kommunen.
– I dag har vi ett skattesystem som driver på fattigdom och avfolkningen i det som centralmakten kallar perifera delar av landet, säger Lars Pekka.
Tore Sandström är ordförande i Marahamns väg- och hamnförening som förvaltar cirka 450 båtplatser.
Han säger att läget med moms är detsamma för alla hamnar som föreningar har förvaltat för kommunens räkning.
Saken ska upp på föreningens årsmöte den 20 april, men det lär saknas alternativ till nu liggande förslag eftersom föreningen blir rörelsedrivande.
Vad innebär det här för föreningen?
– För föreningen är det här en fördel. För föreningen blir det mer reglerat vad som gäller och vi kan lyfta av momsen för exempelvis jobb i hamnen. För medlemmarna blir momsen en ökad kostnad, säger Tore Sandström.
Kan den ökade kostnaden leda till att många båtägare väljer att ha båtplats i annan hamn?
– Det tror jag egentligen inte. Vi har fortfarande jämförelsevis låga båtplatsavgifter, en båtplats i Luleå kan kosta tre gånger så mycket som här.
Föreningen planerar att investera i nya bryggor de närmaste åren, beskrivningen är att en del bryggor är 50 år gamla.
– Vi har inte börjat röra i den saken ännu. Det är en investering som kan handla om tio miljoner kronor. Vi har höjt avgiften för båtplatserna med ett antal procent varje år på senare år för att förbereda för det arbetet, säger Tore Sandström.