"Bärsäsongen - en fotbollsmatch"

Vilket ansvar har bärföretaget Polarica för de thailändska bärplockarnas situation?- Vi tar ett stort ansvar, säger Tommy Innala, vd vid Polarica i Haparanda som på försommaren larmade om ett dåligt blåbärsår - och anser sig ha betalat ett överpris för blåbären.

Tommy Innala tycker att Polarica tar ett ansvar för bärplockarnas situation - bland annat genom att betala vad han anser vara ett överpris på blåbären.

Tommy Innala tycker att Polarica tar ett ansvar för bärplockarnas situation - bland annat genom att betala vad han anser vara ett överpris på blåbären.

Foto:

KALIX2009-08-25 06:00
NSD har berättat om bärplockare som lurats hit med föreställningen att de kan tjäna stora pengar på kort tid.
70 av dem strejkade i skolan
i Pello under den gångna helgen och under gårdagen vände allt.
- Alla som vill får åka hem, det kom en buss från Tapanis i Haparanda som ska skjutsa dem till Stockholm, säger Örjan Brännström, Pellobo som varit engagerad i thailändarnas tillvaro här.
Det är bäruppköparen Stefan Engström som ordnat bussen och i Stockholm kan thailändarna få hjälp vid ambassaden.
14 plockare stannar
14 bärplockare valde att stanna kvar i Tornedalen och ta chansen som den återstående lingonsäsongen innebär.
Mister Shajut, mannen bakom det thailändska bemanningsföretaget Siam Royal Services Group Ltd som har anställt bärplockarna, lär ha besökt Sverige men han har inte visat sig på bärplockarinternatet i Pello.
En fotbollsmatch
Tommy Innala säger att läget är "väldigt, väldigt bekymmersamt", han var med på ministermötet i Luleå i söndags.
- Det är en obehaglig situation, säger Tommy Innala som fortsätter:
- Samtidigt har jag träffat på många thailändare som är väldigt nöjda, flertalet är nöjda. Bärsäsongen är som en fotbollsmatch, det är två halvlekar, när blåbärssäsongen är slut återstår lingonsäsongen.
Bärplockare som tvingas betala boende, mat och bil två gånger - kommentar?
- Det är en total överraskning för mig, säger Tommy Innala som apropå att bäruppköparen Stefan Engström som säljer bären vidare till dem har lagt beslag på bärplockares pass säger "det är verkligen tråkigt att han känner att han måste ha den typen av garantier för sina bilar, Stefan är en bra och snäll kille som lär rätta till det misstaget".
Ett överpris?
Kilopriset på blåbär ligger nu på 14 kronor, att jämföra med förra året då kilopriset var uppe i 20 kronor.
Detta trots att tillgången på blåbär är dålig i år och ansågs vara bra förra året.
Varför ser det ut så här?
- Det beror främst på den globala ekonomiska krisen som lett till att fler är intresserade av att gå ut och plocka bär, säger Tommy Innala som uppger att "världens dyraste blåbär finns fortfarande i Sverige".
- Vi har tagit vårt ansvar i den här frågan, redan i början av juni månad viftade vi med varningsflagg gentemot våra underleverantörer och till vår branschorganisation att vi måste få fram "worst case scenario" till Thailand, nämligen att det blir ett dåligt bärår. En strikt marknadsanalys skulle nog visa att vi har betalat två till tre kronor över gängse världsmarknadspris för blåbären och det har vi gjort för att ta ett ansvar för bärplockarnas situation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om