Kalix kommun har ställt ut ett förslag till detaljplan för del av Rågholmen, Vånafjärden, för granskning.
Planens syfte: Skapa planmässiga förutsättningar för att uppföra bostadsbebyggelse i strandnära läge.
Länsstyrelsen har yttrat sig och bedömningen är att kommunen inte har beaktat strandskyddets syften, varför länsstyrelsen kan komma att överpröva kommunens beslut att anta detaljplanen.
"Länsstyrelsen var tydlig i sitt samrådsyttande att kommunen måste lösa frågor som rör strandskyddet på ett tillfredställande sätt. Länsstyrelsen kan inte se att kommunen bemött eller beaktat dessa framförda synpunkter" skriver de.
Kommunens intentioner är att skapa tomter som närmast cirka 30 meter från strandkanten.
Länsstyrelsen delar inte kommunens bedömning att avståndet är tillräckligt för att säkerställa allmänhetens tillgänglighet och fri passage för att röra sig längs med stranden samt som en kantzon för att bevara goda livsvillkor för växt- och djurlivet.
"Den privatiserande effekten av bostadsbebyggelse i anslutning till fastighetsgränsen mot vattnet kan ha en avhållande effekt som sträcker sig längre än de 30 meter som säkerställs med naturmark" skriver de och "ett område om 30 meter räcker inte för att ge allmänheten tillträde till stranden på ett bekvämt sätt".
Länsstyrelsen skriver att den gallring som ska öka tillgängligheten för allmänheten att nyttja strandområdet kan ge motsatt effekt, och de delar Lantmäteriets synpunkt att det inte är skäligt att lägga ett så stort ansvar som gallringen på enskilt huvudmannaskap.
De efterlyser även uppgifter om huruvida det kan finnas risk för instabilitet i slänten mot havet.
Vi har sökt handläggaren på länsstyrelsen, tyvärr resultatlöst.
Gaute Larsen säger "all honnör till länsstyrelsen för att de har sett förbi förvaltningens falska information och påstående" med hänvisning till inställningen att rapporter och inventeringar om Rågholmen varit falska och att kommunen så har fått med Rågholmen i LIS-planen.
Kalix kommun dementerar uppgiften om falsk information.
– De höga naturvärdena och extremt höga friluftslivsvärdena gör holmen till ett självskrivet naturreservat, säger Gaute Larsen som fortsätter:
– Att prova privatisera en strandpromenad, en badstrand och Kalix finaste grillplats hör inte hemma i en fungerande demokrati. Nu måste sökandet efter motiven, och svaren, till agerandet inledas.