Läkarjouren, som främst är ett bemanningsföretag inom hälso- och sjukvården, har visat intresse för operationssalarna i Kalix i flera år. Nu är dialogen med Region Norrbotten långt gången och det Luleåbaserade bolaget väntar på att få ta del av ett förslag till hyresavtal.
– Vad jag förstår snickrar de på ett avtal just nu. Det känns jättekul, säger Läkarjourens vd Petter Antti.
Så sent som 2018 fick Läkarjouren nobben av den dåvarande regionledningen med Socialdemokraterna i spetsen. Men efter Sjukvårdspartiets, Moderaternas och Centerpartiets valseger har diskussionerna fått nytt liv och är nu nära att gå i mål.
Den privata operationskliniken kommer inte att ingå i Region Norrbottens struktur, utan ska vara en fristående verksamhet där patienterna själva står för finansieringen. Enligt Petter Antti är tanken att erbjuda olika typer av kirurgiska ingrepp, men det finns ett utpekat fokusområde.
– Framför allt handlar det om lipödem.
Lipödem, som drabbar kvinnor, är fettansamlingar i benen och i vissa fall i armarna. Patienterna lider av smärta och får ofta svårt att gå normalt, vilket kan göra att artros utvecklas.
Den offentligt finansierade sjukvården opererar inte lipödem. I mars 2018 sade Michael Dahlberg, länschef för kirurgi, till Norrbottens Media att kunskapen kring tillståndet är för liten och att det inte finns några tydliga nationella riktlinjer. I kombination med bristande resurser har det gjort att regionen valt att inte erbjuda ingreppet.
– Det är rätt att det fattas en del forskning, men det finns väldigt mycket kunskap av erfarenhet. För patienterna är det tvivelsutan en stor vinst, säger Olafur Jakobsson, överläkare vid Sunderby sjukhus och tänkt som kirurg på den nya kliniken i Kalix.
Oppositionsrådet Anders Öberg (S), som när han var regionråd var den som hade kontakt med Läkarjouren, säger att han aldrig haft några principiella problem med att hyra ut regionens lokaler till en privat vårdgivare.
S har tidigare, under Kent Ögrens tid som landstingsråd, godkänt uthyrning av lokaler i Kalix till privata aktörer. Även då handlade det om operationer som annars inte utförs i Norrbotten.
– Det de vill göra är sådana saker som sjukvården i dag inte gör och det har jag inga betänkligheter med, säger Öberg.
Kan regionen få konkurrens om personalen?– Det är väl den oron man kan ha, men jag hoppas att man i sådana fall tar ansvar för det så man inte slår undan fötterna på grundstrukturen vad gäller sjukvården i Kalix.
Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) säger att han fått positiva signaler från personalen på sjukhuset.
– När jag frågade om det här skulle innebära något problem – om några skulle övergå eller jobba extra – blev svaret "det löser vi", säger Backgård.
Han är positiv till att låta Läkarjouren etablera sig och ser det som ett trendbrott efter att Kalix sjukhus förlorat flera verksamheter.
– En utveckling av något som faktiskt varit en avveckling. Det är synd att operationsverksamheten över huvud taget flyttades från Kalix, den var alldeles utmärkt.
Både Backgård och Petter Antti ser framför sig att samarbetet mellan regionen och Läkarjouren kan fördjupas i framtiden. Ett sätt kan vara att nyttja den privata kliniken för att få del av den nya kömiljarden.
– Det kommer behövas operationskapacitet och jag tror inte regionen och Sunderbyn klarar det med sina resurser och bemanningsproblem, säger Antti.
– Hur kömiljarden kommer hanteras är inte bestämt ännu, men vi är öppna för att lyssna på privata aktörer, säger Backgård.