Avhopp i protest från föreningsråd

Sven Nordlund (MP) hoppar av fritids- och kulturnämndens föreningsråd.- Jag vill inte vara med i något som bara innebär en ökad kostnad för kommunen, säger Sven Nordlund som efterlyser politikernas uttalade prioritering av barn och ungdomar.

Stig Lehmivaara driver företaget tillsammans med sönerna Jan och Pär medan Börje Lehmivaara (t h) arbetar i butiken. FOTO: K-L SUNDQVIST FOTO: K-L Sundqvist

Stig Lehmivaara driver företaget tillsammans med sönerna Jan och Pär medan Börje Lehmivaara (t h) arbetar i butiken. FOTO: K-L SUNDQVIST FOTO: K-L Sundqvist

Foto: K-L Sundqvist

KALIX2009-03-20 06:00
Sven Nordlund var ordförande i fritids- och kulturnämnden från hösten 2005 men hans tid med ordförandeklubben blev kort; socialdemokraterna segrade i valet hösten 2006 och vid årsskiftet blev det maktskifte i Kalix kommun.
Hösten och vintern 2006 växte Ungdomens hus i källaren i Folkets hus fram.
"Det har aldrig satsats så mycket på ungdomarna som nu", sade Sven Nordlund glatt.
Råd som bara ger råd
Sven Nordlund är ledamot i fritids- och kulturnämnden och, tills nyligen, ledamot i dess föreningsråd som skulle ha uppgiften att fördela pengar till föreningslivet men kom att reduceras till att vara beredningsorgan i frågan.
Föreningsrådet består också av nämndens ordförande Britt-Inger Nordström (S), vice ordförande Lennarth Nyman (S).
Enda skillnaden gentemot nämndens arbetsutskott - som tar beslut i bidragsfrågor - är att där sitter Jörgen Invall (S) i stället för Sven Nordlund.
- Jag har hoppat av föreningsrådet, dels för att jag inte vill vara med i något som bara kostar arvodespengar och dels för att jag kände att jag inte kom fram med mina idéer där, säger Sven Nordlund.
Efterlyser ungdomssatsningen
Sven Nordlund anser att den uttalade prioriteringen av barn och ungdomar kommit av sig:
- Tanken var att ungdomarna via ungdomsfullmäktige skulle bestämma innehållet i Ungdomens hus, och eftersom ungdomsfullmäktige inte blivit verklighet så har utvecklingen stannat av. Det är inte tjänstemännens fel, det är helt politikernas ansvar.
Britt-Inger Nordström säger att de diskuterar föreningsrådets framtid.
- Fritids- och kulturnämnden har ett sparbeting på två miljoner kronor så vi måste se över alla kostnader. Det är svårt, eftersom nästan alla våra verksamheter berör barn och ungdomar, säger Britt-Inger Nordström som inte delar Sven Nordlunds uppfattning att prioriteringen är oklar.
Mer till ungdomsidrotten
Evert Rönnqvist, föreningskonsulent vid fritids- och kulturnämnden, säger att föreningsstödet (i år 4,7 miljoner kronor) allt mer går till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet.
- Fotbollen, hockeyn, handbollen, innebandyn och bandyn har fått mer pengar, totalt 115 231 kronor mer, 2008 än 2007. Föreningar som har lokaler som knappt används kommer så småningom att vara de stora förlorarna, men de får en successiv minskning, säger Evert Rönnqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om