Bakom utnämningen finns nationella Riksstroke, som mäter strokevården i Sverige.
Det står klart att Kalix sjukhus strokeenhet hamnar på tredje plats i landet.
– Det känns helt fantastiskt! Äran tillfaller hela personalen, alla vi som arbetar på strokeenheten är ett väl sammansvetsat team med välutbildade medarbetare, säger överläkare Ivo Savinc.
Det är tre mindre sjukhus som hamnar i topp i strokeregistret: Bollnäs, Alingsås och Kalix.
– Små och medelstora sjukhus klarar sig bäst. Det visar sig gång på gång att vi kommit till "vägs ände" när det gäller centraliseringen, säger Ivo Savnic som avseende Kalix framgångar säger att de arbetar teamorienterat och med fokus på att snabbare hjälpa strokepatienterna att fungera i vardagen.
Vivianne Wallgren är ordförande i Strokeföreningen i Kalix, som hon också var initiativtagare till.
Hon säger att, med kännedom om hur strokeenheten i Kalix fungerar, var utmärkelsen väntad.
– Fantastiskt roligt! Det är de så väl värda! Nu vill vi se en utveckling som innebär att vi får magnetröntgen i Kalix, säger Vivianne Wallgren.
Kent Strandberg, ledamot i Strokeföreningen i Kalix och i förbundets styrelse, nämner ännu en utvecklingsmöjlighet:
– Grytnäs hälsocentral ska ju flytta in i sjukhuset och den fastighet som då blir ledig skulle passa utmärkt som rehabenhet, för strokepatienter men också för andra så som exempelvis hjärt- och lungpatienter, reumatiker och människor som skadats i trafikolyckor.
Annika Åström är verksamhetschef vid medicinkliniken, Kalix sjukhus, och hon säger apropå utmärkelsen "vi är jättestolta och glada":
– Först och främst har vi en engagerad och kompetent personal, det är grunden som vi bygger på. Vi har jobbat med att ständigt förbättra vårdkedjan från det att patienten kommer med ambulans, som det oftast är, till utskrivningen.
Även Annika Åström nämner också det teambaserade arbetssättet:
– Teambaserat arbetssätt är viktigt i rehabiliteringen av strokepatienten och här har vi en lång tradition av att jobba så. Vi var tidigt ute med att bygga upp en strokeenhet och har arbetat upp den till en välfungerande enhet. I vårt upptagningsområde har vi många patienter som drabbas av stroke i förhållande till den befolkning vi har, därför känns det också extra kul att få priset som en bekräftelse på det fina arbete som görs.
Det finns önskemål om magnetröntgen till Kalix sjukhus?– Ja, det är en viktig del i strokevården och vi jobbar för att få det, säger Annika Åström.