Vi har berättat att Åsa Andersson-Ulvede, som har många års erfarenhet från besöksnäringen och destinationsutveckling, står bakom idén och är projektledare för pilotprojektet där Kalix kommun är projektägare.
Jordbruksverket satsar en halv miljon kronor i projektet, ensamt i sitt slag, och resultatet ska visa hur svenska matprodukter med skyddad ursprungsbeteckning kan utgöra grunden för turistiska koncept och bidra till ekonomisk utveckling på destinationen.
Det är drygt tio år sedan Kalix löjrom fick sin ursprungsmärkning.
– I stället för att löjrommen åker härifrån så kan vi få hit människor för att äta den här. Det finns och kan skapas härliga produkter kring löjrom, inom besöksnäringen men också hos exempelvis hantverkare, sade Åsa Andersson-Ulvede tidigare.
Ritva Lind, Reinhold Andefors, Karl-Göran Lindbäck, företagare och företrädare för näringen är med i projektet.
På grund av corona har aktiviteter skjutits upp.
– Vi ska vara stolta över löjrommen, när stoltheten finns märks den utåt. Det finns ett stort intresse kring Kalix löjrom och det händer mycket just nu, som löjromssafaris, säger Åsa Andersson-Ulvede som tillägger att "i frågan om lokala arrangemang kring löjrommen kan vi tyvärr ha gått bakåt, men nu är vi på gång igen".
– Jag flyttade hit för tolv år sedan, jag jobbade som centrumledare och vi hade en del lokala jippon kring löjrommen som exempelvis löjromsfest i gallerian. Jag vet inte om vi sedan tänkte "nu har vi ursprungsmärkningen, nu löser sig resten" men så är det inte.
En idé är en gemensam plattform där du kan göra allt från att köpa havets guld till att boka en fin middag där löjrommen förstås finns med.
Andra idéer handlar om att synas.
– Jag vill göra Kalix orange. Tänk om Kalixbron kunde ha orange belysning, om vi kunde ha orange flaggspel med information om Kalix löjrom i samhället, om nya Resececentrum kunde ha orange som accentfärg, om butiker som alls har en koppling till löjrommen - den kan vara att sälja kläder men att de orange kläderna finns samlade på en plats i butiken - kunde ha en märkning i form av ett löjromskorn i entrén. Jag tänker mig en löjrommens väg, en löjromsvandring, säger Åsa Andersson-Ulvede som fortsätter:
– Det här är ingen enmansshow, det här är något hela samhället ska göra tillsammans. Det finns säkert en massa idéer hos Kalixborna - tänk om vi kunde göra verklighet av dem.