Per-Anders Ruona chef på Arbetsförmedlingen konstaterar att allt fler arbetsgivare väljer bort att annonsera via Arbetsförmedlingen.
– Det är egentligen ingenting som börjar nu, det börjar vara ett normalt beteende. Arbetsgivare söker i olika kanaler, de nyttjar de nätverk de har. Det är ett normalt spel på arbetsmarknaden.
Han konstaterar att en förfrågan i ett nätverk kan leda vidare i andra nätverk tills ”rätt” person kan rekryteras.
Är det här ett problem, då alla inte får chansen till lediga jobb?
– Så är det, alla får inte vetskap om lediga jobb, men problem och problem, arbetsgivarna har ett fritt val. De har frihet att rekrytera på vilket sätt de vill, de kan välja att söka i sina nätverk eller att nyttja större plattformar.
Per-Anders Ruona säger att det ofta är när företaget misslyckats med att rekrytera som de kontaktar Arbetsförmedlingen.
– Det är inte ovanligt att arbetsgivarna i det läget hör av sig till oss och då frågar de om vi känner till någon med rätt kompetens. Det blir steget efter nätverken. Vi försöker alltid få till en annonsering, men arbetsgivaren bestämmer.
Han säger att ett jobb som annonseras ut kan innebära väldigt många ansökningar.
– Det tar kraft och tid för arbetsgivarna att gå igenom alla ansökningar och hålla intervjuer. De får lägga ned mycket tid på rekrytering.
En synpunkt som arbetsgivare lyfter är att arbetssökande är tvingade att söka jobb, även ibland jobb som de inte vill ha.
Ett problem är att personer med små eller inga nätverk blir det svårt att hitta jobb.
– Vår roll är också att hjälpa till att etablera nätverk. Exempelvis nyanlända har inget nätverk.
Per-Anders Ruona säger att han förstår att bristen på offentligt lediga jobb blir problematiskt för kommuner som gärna vill marknadsföra sig som en kommun med jobb.
– Det är förståeligt. Syns inte jobben i annonser hur visar man då att det finns en arbetsmarknad?
Han säger att det numer är viktigt för arbetssökande att aktivt själva ta kontakt och höra sig för om arbetsmöjligheter hos arbetsgivare. Någonting som kan vara svårt för personer som inte än kan så bra svenska, för mer introverta personer och för personer som stått utanför arbetsmarknaden under längre tid.
– Där ska vi hjälpa till. Vi är också ute och möter arbetsgivare och lyssnar av deras framtida behov och kan vägleda arbetssökande.