– Situationen är inte bra. De har inte en hållbar arbetsmiljö med tanke på hur det ser ut med bemanningen, säger Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket i Luleå.
Arbetsmiljöverket har nu hunnit göra en inspektion och haft möte med både personal och chefer i hemtjänsten i Kalix. Detta med anledning av de nio ärenden där skyddsombud från olika hemtjänstgrupper har anmält brister och risker i sin arbetsmiljö.
– Skyddsombuden har vänt sig till oss och bett oss pröva de krav de har ställt gentemot arbetsgivaren angående arbetsmiljöåtgärder. Alla ärenden handlar om samma sak och är föremål för vår prövning, säger hon.
Skyddsombuden har rätt att begära åtgärder av arbetsgivaren med stöd av paragraf 6a, kapitel 6 i arbetsmiljölagen.
– Om det inte blir tillräckliga åtgärder vidtagna från arbetsgivaren så vänder de sig till oss, förklarar Åsa Sjöström Ross.
Arbetsmiljöverket kan då exempelvis besluta om man ska rikta ett vitesförläggande mot kommunen.
Skyddsombuden har en lång lista på åtgärder som de vill att arbetsgivaren ska vidta, exempelvis:
Att arbetstagarnas arbetstider, kopplat till deras schemarader, och samtliga arbetsuppgifter som ska utföras kartläggs.
Att arbetsgivaren säkerställer att bemanning finns för de arbetsuppgifter som ska utföras på tomma schemarader.
Att arbetsbelastningen på individnivå riskbedöms.
Att färd- och gångtiden mellan besöken är tillräckligt lång.
Att företagshälsovården kopplas in och utreder riskerna i arbetsmiljön.
Att arbetsgivaren redovisar vad sjukskrivningstalen beror på och gör en handlingsplan för hur de ska minska samt att rehabiliteringsutredningar genomförs.
– Det är många punkter, men grunden är att de inte har tillräckliga personalresurser. När folk är sjuka finns inte vikarier, i vissa grupper har man inte fyllt alla schemarader och då blir det ju tufft för personalen. Samtidigt har behoven hos de som ska ha hemtjänst blivit allt större.
Hur ser du på det?
– Det blir ju allvarligt eftersom man inte har tillräckligt med personal för de uppgifter man ska göra. Arbetsbelastningen är ohälsosam.
När tror du att ni kommer fatta beslut om eventuellt vite?
– Först skriver vi till kommunen vad vi vill att de ska göra, sedan ska de svara. Det är en handläggningsprocess som tar sin tid. Men det är alltid hög prioritet på den här typen av ärenden och de ska handläggas skyndsamt.