Skridfinnarleden är en gammal färdled som går från havet i Bredviken, Säivisnäs, längs hedarna upp till Flakasand och Räktjärvträsket i Kalixälven, en sträcka på 82 kilometer. Det går både att cykla och vandra längs leden. Karta finns att köpa bland annat i Kalix turistinformation.
Nu rustas leden upp för en halv miljon kronor. Kalix kommun och föreningen Skridfinnarleden har sökt och beviljats medel från Naturvårdsverket för ett så kallat LONA-projekt, ett bidrag för lokala naturvårdssatsningar.
Anders Riström från Grubbnäsudden är ordförande i föreningen som förvaltar leden och Ann-Mari Andersson från Stora Lappträsk är ideell projektledare för upprustningen.
– För att leden ska bli så bra så att man törs rekommendera den så behöver folk hitta. Vi lägger ny spång och märker ut leden bättre, så att man se märkningen från båda håll, och sätter upp avståndsskyltar, berättar Ann-Mari Andersson.
De rustar också upp vindskydd, eldstäder, informationstavlor och stugor.
Skogsstyrelsens har anställt långtidsarbetslösa och utrikesfödda som jobbar med de praktiska delarna, medan de i föreningen står för det administrativa.
Det finns mycket att se längs Skridfinnarleden: Fornlämningar, tjärdalar, rengärden, Kalix kopparbruk, Björknäs herrgård, orkidéer, bävrar och natursköna områden. Det finns naturbad, en bastu och två stugor man kan övernatta i.
– Det vi också försöker göra är att skapa kortare slingor så att man kan komma med bilen, gå en runda och komma tillbaka, för det efterfrågas, säger Ann-Mari Andersson.
De har märkt ett starkt ökat intresse för vandring under pandemin. Anders Riström har startat Facebookgruppen "Skridfinnarleden" som i dagsläget har 360 medlemmar.
– Den är kanon den här leden. Det är ju inga berg, men helt klart ett alternativ till fjällen. Den går genom ungskog, sumpmark och äldre skog och man går genom väldigt fina miljöer och längs vatten, säger han.
Irene Strömbäck och Moa Strömbäck från Korpikå har den här dagen varit ute och plockat svamp längs leden. De har även varit ute och vandrat längre sträckor på den flera gånger.
– Den är jättefin, säger Irene Strömbäck.
– Det är jättekul att man rustar upp den, för det är väldigt många som går här och det är bra med spångar och rastplatser, säger Moa Strömbäck.