Använde "skojbrottning" för att skapa relation

På Johannisberg, Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem har personal använt "skojbrottning" som ett sätt att skapa en relation till ungdomarna. Men nu kräver Ivo att brottningen upphör.

Ivo kräver nu att "skojbrottningen" upphör.

Ivo kräver nu att "skojbrottningen" upphör.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-09-06 16:28

Men efter en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om en incident där en ungdom upplevde att denne blev utsatt för våld, kräver nu tillsynsmyndigheten ett omedelbart stopp på "skojbrottningar". 

Ivo gjorde en inspektion vid Johannisberg. Ivo samtalade med två ungdomar, två behandlingsassistenter, institutionschefen samt en tillförordnad avdelningsföreståndare. Ivo tog även del av en filmsekvens.

Enligt ungdom A ska hen blivit boxad i revbenen i samband med att hen försökte krama en behandlingsassistent. Av filmen framgår enligt Ivo att A går fram till behandlingsassistent C och lägger armarna runt hen. C håller först ut sina armar från kroppen, men börjar sedan slå A i sidorna, det går inte att avgöra hur hårda slag. Sedan knuffar C hårdhänt A i bröstet, som tvingas ta några steg bakåt. A slår ut armarna och säger, enligt en av behandlingsassistentema, "varför slår du på riktigt".

"En sådan metod är olämplig och har enligt Ivo en hög risk för att urarta till faktisk våldsutövning", skriver Ivo i sitt beslut.

Johannisberg institutionschef Tomas Fjellvind:

– Jag vet inte vilket ord man ska använda, det är ju inte som att man ligger på golvet och brottas. Man kramas, luftboxas, det är ett sätt för ungdomarna att söka kontakt. De har kanske svårt att visa sina känslor och det blir ett grabbigt sätt att söka kontakt.

– Ungdomen tyckte att det var onödigt hårdhänt. Jag tog beslutet att undvika den här typen av situation som kan urarta. Det relationsskapande arbetet är jätteviktigt och grunden för ett lyckat behandlingsresultat.

Förtydligande: Ivo har lämnat ut detta beslut till Nyhetsbyrån Siren innan det blivit upprättat och diariefört. Det innebär att handlingen är att betrakta som arbetsmaterial och att formuleringar och slutsatser kan komma att ändrats. Detta har myndigheten meddelat Siren 7 september 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!