Anton, 23, började som elev – nu leder han sin egen teaterkurs

Anton Ekholm, 23, studerar på Kalix folkhögskola – och leder en teaterkurs på skolan. "Teaterkursen har gett mig mening, betydelse, och jag har blivit mer berikad som människa", säger han.

"Med teaterkursen har jag fått göra något som betyder något för skolan, deltagarna och mig själv" säger Anton Ekholm.

"Med teaterkursen har jag fått göra något som betyder något för skolan, deltagarna och mig själv" säger Anton Ekholm.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-06-04 20:00

Nyheten i korthet

  • Anton Ekholm, 23, studerar på Kalix folkhögskola och leder en teaterkurs där. Han beskriver att han alltid haft kärleken till teatern.
  • Teaterkursen startade som ett tillval för studenter på allmänna kursen och avslutades med en föreställning för lågstadiebarn i Kalix kommun.
  • Anton hoppas kunna fortsätta med skådespeleri och drömmer om att bli regissör.

Anton Ekholm läser allmänna kursen på Kalix folkhögskola, han läser bland annat upp betyg i matematik.

– Jag är en sprallig person som alltid haft en kärlek för scenkonst och teater, säger han.

Anton berättar att han redan som liten älskade att stå på scen, leda och se saker hända. Det har följt honom i livet. Han har genom åren bland annat spelat med teaterföreningen Bröt som fanns i Kalix i många år, studerat estetiska programmet musik på gymnasieskolan där han fick möjlighet att sätta upp en föreställning och gjort praktik på Norrbottensteatern.

undefined
Anton Ekholm.

Vad är grejen med teater?

– Jag har alltid haft den kärleken. Jag är kär i processen, att arbeta med utvecklingen från manus till en färdig teater, det är fantastiskt.

Teaterkursen på skolan är en tillvalskurs som kom till då hans eget fritidsprojekt inom teater föll.

– Patrik Mörée, min lärare i matematik, hjälpte mig först med fritidsprojektet och hjälpte mig sedan att styra upp tillvalskursen i teater på skolan i stället. Tillvalskurserna är öppna för eleverna på allmänna kursen och teaterkursen blev alltså en av dem.

Planerandet för kursen inleddes i maj förra året, i september samma år startade den och tre studerande på skolan gick hela kursen som avslutas i dagarna.

– Vi har arbetat med improvisationsteater, lekar och gruppträningar. Vi har gjort spökvandring och studiebesök på Norrbottensteatern. Vi har jobbat med karaktärsanalys för att komma lite mer på djupet. Vi har "dragit undan ridån" och försökt se hur det kan se ut i ett högre perspektiv. Vi har utvecklat den sceniska närvaron och vi utvecklar oss själva.

Slutarbetet i teaterkursen, den 25 minuter långa föreställningen Stjärnhavets hemligheter, handlade bland annat om fördomar och den spelades upp för ett hundratal lågstadiebarn i Kalix kommun.

– Utöver de som jobbade med teaterkursen så slöt även andra delar av skolan upp för att hjälpa till och vara med i arbetet med slutproduktionen.

Vad har det här arbetet inneburit för dig personligen?

– Det har varit en otrolig resa som har gett mig jättemycket, både i det konkreta som exempelvis arbetet med kursplanen, kommunikationen med alla inblandade, researcharbetet och i mig själv. Teaterkursen har gett mig mening, betydelse och jag har blivit en mer berikad som människa. Jag har tragglat med gymnasiematten i sex år och även om jag går framåt med den, så känns det ibland som att jag trampar vatten. Med teaterkursen har jag fått göra något som betyder något för skolan, deltagarna och mig själv.

Anton säger att han gärna ser att skolan fortsätter med målet att aktivera deltagare i skolan utanför de konkreta gymnasiestudierna.

undefined
Anton Ekholm.

– Jag är otroligt tacksam för att Kalix folkhögskola gav mig chansen. Här jobbar de mycket med ömsesidigt lärande, att växa i utbudet och att aktivera och engagera deltagarna. Det är det som gör folkhögskolan så fantastisk.

Framtiden?

– Jag ska studera ett år till här, mer ämnesstudier. Jag har skådespelat en del och det vill jag gärna göra mer av, men den stora drömmen är att bli regissör. Visionen är att se mig själv i min regissörskavaj när jag är 40 år. Jag kanske jobbar på en yrkesteater, inom ungdomsverksamhet eller varför inte som ledare i teaterkurser på en folkhögskola, säger Anton Ekholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!