Annorlunda museum: Här kan man testa att köra bandvagn

Anders Engström, 75 år, utanför Kalix samlar på gamla militärfordon. När intresset växte för hans samling öppnade han ett museum hemma i Marieberg.

Anders Engström driver Kalixlinjens museum.

Anders Engström driver Kalixlinjens museum.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2023-03-16 06:00

Det första fordonet han kom över var en gammal bandvagn från 1940-talet som han behövde för att kunna köra med i skogen. Det var i slutet på 1960-talet och han hämtade den i Tarfaladalen i Kebnekaise. 

– Man slutade ju med häst i skogen och vi hade inget annat att köra fram virket med, så det blev en bandvagn.

Han har alltid gillat att skruva i gamla fordon och är medlem i Motorhistorikerna. Han och gode vännen Olle Kauppi, också från Kalix, tog med jämna mellanrum hand om gamla fordon av olika slag, veteranbilar och amerikanare.

När Försvarsmakten började avveckla under 1990-talet tog intresset en ny riktning.

– Jag tyckte det var galet att man la ner försvaret och nu har det ju visat sig att vi måste bygga upp det igen.

Han köpte nu inte bara fordon utan även hela anläggningar, närmare bestämt Siknäsbatteriet och Kamlungebatteriet.

– Vi övertog hela fort med kanoner och allt och de ingår sedan dess i museet.

Allteftersom samlingen växte började även andra bli intresserade av att komma och titta. 1998 skapade de därför Kalixlinjens museum.

– Man kan boka en tid och komma och kolla när man vill, året runt. Gästerna kan också få prova att själva åka eller köra en bandvagn i det stora inhägnade område vi har.

Hemma på gården har han idag ett 50-tal olika militärfordon, däribland en helikopter, som han och Olle Kauppi tar hand om.

De första åren köpte de fordonen på aktioner, men under försvarets nedskärningar i slutet av 1990-talet började staten istället deponera utrangerade fordon hos dem, vilket blev möjligt när de bildade en stiftelse och godkändes som ett av statens försvarshistoriska museer. Till Siknäsfortet bildades en egen stiftelse med ett tiotal delägare, varav Anders Engström är en. 

Till museet hör en byggnad där man kan se fler föremål och ta del av svensk krigs- och militärhistoria. I byggnaden finns bland annat en tysk pansarvärnskanon från andra världskriget att beskåda. 

Därutöver har de byggt upp en likadan biograf som fanns i byn under andra världskriget, då beväringar från Stockholmsområdet var stationerade i trakten och behövde ha något att roa sig med. Det är 80 platser i biografen samt en scen och där har de ibland visat film och haft teater, konferenser eller möten.

Museet är inte någon vinstdrivande verksamhet.

– Vi vill bara visa föremålen för dem som är intresserade, säger Anders Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!