Anna-Paulina Räisänen i Nyborg berättar att odling har hängt med genom livet.
– Mamma odlar, morfar brukade odla grönsaker och farmor hade en trädgård med fina blommor. Så, mitt intresse väcktes redan när jag var barn. Det kom sedan en period i livet när jag inte var så intresserad men sedan kom jag igång igen, säger hon som berättar om egna tomatplantor, gurkplantor samt en chiliplanta som hon fick av fastern som förutom bra skörd gav intresset en skjuts.
I rummet där plantorna nu är finns sådd från 35 sorters frön, 18 är kvar att så.
– Arbetsrummet har blivit odlingsrum så jag får jobba vid köksbordet en tid framöver, säger hon.
Här finns det ätbara i form av bland annat olika sorters tomatplantor samt gurkplantor, åtta chilisorter, paprikaplantor, olika kryddor och pumpor.
Här finns också blomsterplantor som exempelvis blodamarant, lejongap, steppsalvia, svartöga, solrosor, silversalvia, petunior och pampasgräs.
Så småningom ska plantorna härdas, de ska ut en stund varje dag.
– Då, när jag bär plantorna fram och tillbaka, så kommer jag att tänka "jag ska inte sätta lika mycket nästa år". Jag vet ju hur det blir, det far lätt i väg och blir mer än jag tänkt mig också för att jag vill ju sätta flera av varje sort för om någon inte tar sig, säger hon som skrattar till åt att maken brukar säga "kan du inte göra någonting lagom mycket".
– Han tycker att jag "spårar" lite, och visst, det är lätt att ryckas med och vilja testa nya saker. Jag blir nördigare för varje år som går.
Tomten är ännu täckt av ett redigt snötäcke, där väntar tio pallkragar och några blombänkar.
– Jag har en utbyggnadsplan, fler pallkragar och fler blombänkar. Jag har funderat på växthus, men då kanske jag skulle känna att jag måste odla och då kanske det inte känns lika roligt längre? Jag vill nog hålla odlandet på den här nivån med pallkragar och blombänkar.
Vad är grejen med hemmaodling?
– Det är så kul! Det är ett nöje som börjar i januari med allt från planering av vilka frön jag ska sätta i år till förberedelserna, sådden, att sedan se allt spira, så småningom plantera ut och njuta av dofterna och färgerna i solskenet. Slutligen, att ta vara på skörden som är egna, rena grönsaker och fantastiska blommor. Det är en härlig känsla, säger Anna-Paulina Räisänen.