Anna gör karriär i Italien: "Jag har det bästa av två världar"

Entreprenör och språkentusiast. Anna Brännström, från Kalix, har bott i Italien i 25 år – men hennes band till Sverige har förblivit starka. "Min man säger att det är som att bo med Lilla Sverige", säger hon.

Språkläraren Anna Brännström från Kalix har gjort karriär som i Milano, där hon varit med och grundat Svenska skolan.

Språkläraren Anna Brännström från Kalix har gjort karriär som i Milano, där hon varit med och grundat Svenska skolan.

Foto: Ingrid Wisell

Kalix2024-07-28 01:00

Anna Brännström, 55, bor i Milano och är en mångsysslare med en gemensam nämnare för alla sina uppdrag: det svenska språket.

Hon har inte mindre än tre olika roller: Hon är svensklärare vid universitetet (modersmålslektor), driver en nätbaserad språkskola som erbjuder undervisning i alla nordiska språk och är svensklärare samt medgrundare av Svenska skolan i den italienska jättestaden där hon bor. I Milano bor ungefär 1,4 miljoner människor.

– Jag brukar säga att jag har det bästa av två världar och eftersom jag jobbar med svenskan så är jag kopplad till Sverige, säger hon.

undefined
Svenska Skolan i Milano är en ideell förening som Anna Brännström från Kalix har startat.

I sommar reser hon, som alltid, till Kalix där hon arbetar som lärare vid folkhögskolan tillsammans med flera andra internationella kollegor. Det är en populär kurs, organiserad av Svenska institutet, för personer ute i världen som studerar svenska.

– Jag förenar familjeliv med jobb de veckorna jag är där. Då bor jag hemma hos min mamma i Kalix centrum. Sedan ägnar jag en del tid vid stugan i Överkalix, säger hon.

Hon räknar upp alla släktingar – hennes bröder, brorsbarn, mamma, moster och en kusin – som kommer att finnas där och i närheten.

– Det är fullt där på somrarna så det är väldigt roligt.

Familjelivet är en viktig del av tillvaron, både i Italien och Sverige. Hon har fortfarande många vänner kvar i Kalix. Hennes italienska make Giorgio, som jobbar på en säljavdelning och med deras gemensamma företag, har lärt sig att älska den svenska vintern när de är på besök i Norrbotten.

– Han gillar vintern i Kalix bättre än sommaren. Den är mer speciell. Han är ju stadsmänniska så han kan få lite lappsjuka, men det är rätt så naturligt. Det kan ju bli lite för lugnt där uppe, säger hon.

Anna konstaterar att byråkratin är krånglig i Italien och hon jämför ett lägenhetsköp med komplexiteten av en månlandning.

– Men jag har ju valt att bo här så jag är inte en sån som klagar på det land som jag har flyttat till, säger hon.

Det hon gillar mest är öppenheten mellan människor. Står man vid en busshållplats där det finns andra människor så är det högst troligt att man kommer att prata med någon.

– Folk i kaffebaren vet vad man heter och det finns en naturlig hjärtlighet, säger hon.

undefined
Anna älskar folklivet och klimatet Italien, men det vore skönt att komma hem till Norrbotten under de varmaste sommardagarna i Milano.
undefined
Annas man säger ibland att det är som att vara gift med "lilla Sverige" för en hel del i Annas liv kretsar kring antingen svenska skolan eller SVEA - en förening för svenska kvinnor i utlandet.

Hon betonar vikten av att behärska språket i landet som hon har flyttat till för att kunna integreras.

– Det är nyckeln för att komma in i ett samhälle. Engelskan kanske räcker utomlands på jobbet, men den räcker inte till på fikarasten. Att behärska språket i det land som man flyttar till är a och o i hur man lär känna folk, säger hon.

Hon ser stora kulturella skillnader mellan Sverige och Italien när det gäller familjestrukturen. Familjebanden är starkare och mer involverade i vardagen i landet där hon bor.

– Familjen får ta vid där staten inte räcker till. Det här är ett samhälle som är demokratiskt har fungerande sjukvård och har statlig skola. Men barn- och äldreomsorg faller också på familjen, vilket ger exempelvis morföräldrar en viktig roll, säger hon.

För Anna Brännström, som valt att själv inte ha barn, har relationen till brorsbarnen blivit särskilt viktig.

– Jag kände att det var viktigt att vara närvarande i deras liv. Vi har ganska roligt, säger hon med värme i rösten.

Om vi backar bandet till Anna Brännströms ungdom i Kalix.

Familjen flyttade in i ett nybyggt suterränghus på Stenbäcken på 1970-talet. Hon och syskonen fick åka skolskjuts till skolan som i dag heter Centrumskolan medan grannkompisarna gick på Näsbyskolan. Simningen blev en central del av hennes uppväxt och så småningom började hon elitsimma. Simtränarlicensen tog hon i 15-årsåldern och tränade mindre barn under hela gymnasietiden på Sportcity.

undefined
Skolan Anna har startat erbjuder kompletterande undervisning i svenska för barn och ungdomar som har svenska som modersmål. Anna startade skolan år 2013 och den har idag cirka 60 barn inskrivna.

Intresset för språk och samhällsfrågor tog fart när Anna Brännström valde humanistisk inriktning på gymnasiet, för att slippa matematiken.

– Jag har alltid varit intresserad av vad som händer, och haft bra lärare som visat på sambanden mellan idéhistoria, religion och hur samhällen byggs upp, säger hon.

Hon räknar upp några av de betydelsefulla lärarna, som Nelly Rönnbäck under lågstadietiden, Harry Koskinen i mellanstadiet och Sten Lindvall i högstadiet.

– Sten, och min gymnasielärare Ulla Fredriksson, lade grunden till mitt oerhörda intresse för det svenska språket, säger hon.

Anna Brännström

Ålder: 55 år
Yrke: Svensklärare och egen företagare
Ursprungsort: Kalix
Bor: Milano
Bästa med Kalix: Min familj och mina vänner, tystnaden, Kalixälven i alla årstider.
Bästa med Milano: En europeisk metropol, dynamiken där de gamla kvarteren möter de moderna.
Finaste italienska orden: Fragole, insieme, famiglia
Svåraste med att lära sig italienska: Som i alla språk, att förstå kulturen bakom språket
Favoritmat: Vår pappas palt
Favoritbok: Populärmusik från Vittula
Familj: Maken Giorgio Rocchi, katterna Ray och Leia
Utbildning (i urval): Fil. kand i italienska, samt i svenska och nordiska språk, journalistutbildning vid Kalix folkhögskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!