Änglar finns - i Kalix

Målade änglar, fotograferade änglar. Bevingade människoliknande figurer i bland annat trä, tyg och papp. På församlingsgården i Kalix invigdes på måndagen utställningen " Änglar, visst finns dom!".

Änglar är Guds budbärare.  Anette Strömbäck illustrera sin övertygelse genom att på ett ljus av bivax placera en liten ängel och spåren av en stig där ängeln går upp och ner.

Änglar är Guds budbärare. Anette Strömbäck illustrera sin övertygelse genom att på ett ljus av bivax placera en liten ängel och spåren av en stig där ängeln går upp och ner.

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-06-30 06:00
Tretton utställare visar upp sin bild av änglar. Skyddsänglar, änglaljus och snöänglar är några.
På en av salens väggar hänger vita änglar, snöänglar, i trä med infälld ripsväv, sida vid sida, i olika former.
- När har man tid att göra snöänglar med sina barn, säger konstnären Eva Hagström från Siknäs.
Tanken att göra just snöänglar handlade bland annat om tid.
Eva Hagström tycker också om att jobba med temat vinter och att jobba på vintern.
- Då får jag arbetsro. Inte så många ledigheter och måsten som stör som på sommaren. Vintern är oinskränkt tid då kan jag vara "insnöad" i min ateljé.
Änglar berör
Men det är inte bara erkända konstnärer som visar upp sina alster. Moa Pekka, 6, och Isabelle Jonselius, 3, har tecknat sina änglar.
- Änglar är något som berör alla. Många av oss har änglar i våra hem och vi pratar om skyddsänglar, säger diakonen Brita Petersson Hofverberg, en av initiativtagarna till årets temautställning.
Utställningen kommer att finnas för allmän beskådan fram till den sista juli.
- Vi startar vårt sommarkafé med våffelservering i dag och passar på att i samband med den inviga utställningen,berättar Brita Petersson Hofverberg.
I ett hörn står ett runt bord, på det en sten och ett ljus av bivax. Om man går nära syns en liten ängel på ljuset och prickar som visar ängelns väg uppför och nerför ljuset.
- Änglar är budbärare åt Gud. När vi ber tar änglarna bönerna med sig till honom och Gud skickar sina bönesvar via änglarna, säger Anette Strömbäck som står bakom verket.
För henne finns inga tvivel. Änglar finns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om