Andra rättegångsdagen - vittnena om bokföringen

Redovisningskonsulten och, delvis, revisorn backar upp den före detta hotellchefen angående bokföringen. "Det finns ingenting orimligt i att ett företag satsar pengar inför en förändring" säger revisorn.

Sofi Holmgren och Jens Arnhof, advokat, på väg in i rättssalen.

Sofi Holmgren och Jens Arnhof, advokat, på väg in i rättssalen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-04-22 14:34

Tingsrättsförhandlingarna med den före detta hotellchefen Sofi Holmgren, som är misstänkt för grovt bokföringsbrott åren 2016 och 2017, fortsätter.

Kammaråklagare Andreas Bogseth, ekobrottskammaren i Umeå, anser att Sofi Holmgren i egenskap av företrädare för bolaget har åsidosatt bokföringsskyldigheten genom att bokföra eller låta bokföra sammanlagt fjorton fakturor hänförliga till avtal kallade "retainer agreement" med dels bristande verifiering, dels oriktiga uppgifter.

Beloppen handlar om 3 239 683 kronor för 2016 och 5 356 125 kronor 2017.

Redovisningskonsulten, revisorn och en civil utredare med inriktning revision vid ekobrottsmyndigheten är kallade som vittnen.

Redovisningskonsulten som hanterat företagets bokföring säger att avtalet - ett ramavtal - var tillräckligt underlag för bokföringen:

– Sofi har haft otroligt bra ordning. Jag har aldrig tvivlat på att fakturorna har motsvarats av tjänster.

Revisorn är inne på samma linje:

– Det var rena revisionsberättelser varje år. Det fanns inte någonting att anmärka på om räkenskaperna eller styrelsens förvaltning.

Kammaråklagaren undrar om det med ledning av fakturan går att förstå vad den avser, och får svaret nej, du måste ha avtalet också.

Även med avtalet är insatserna inte specifika.

– Jag har ställt frågor till bolaget och fått förklarat att hotellet skulle byta inriktning och att de köpt in olika tjänster, förstudier, om det. Utifrån de förklaringar jag fått och det material jag fått se så har jag inte haft någonting att anmärka på. Det finns ingenting orimligt i att ett företag satsar pengar inför en förändring, säger revisorn som på frågan om fakturorna hade kunnat vara mer specificerade svarar ja.

Fredrik Dahlberg är civil utredare med inriktning revision vid ekobrottsmyndigheten.

Han säger att de 14 fakturorna, där det hänvisas till retaineravtalet, är utformade så att det inte går att härleda varken vad som hänt eller när och han beskriver hur pengarna flyttats mellan bolagen och till konton i utländska bolag i Polen, Skottland, Tjeckien och Estland.

Fredrik Dahlberg:

– Pengar har flyttats i fyra led, frågan är var det tar stopp, och vad är poängen med det? Varför inte vända sig direkt till den som ska utföra tjänsten?

Förhandlingarna i tingsrätten fortsätter nästa vecka på fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!