Det var en diger skara besökare som trotsade den litet kyliga lördagskvällen för att fira Nationalälvdagen vid Kalix hamn. Bakom arrangemanget, som firades för 19:e året, stod Kalix fiskemuseum, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Under kvällen hyllades älven också på andra platser i kommunen, däribland Kamlunge, Månsbyn, Börjelsbyn och Bondersbyn.
– Det är bra att vi firar vår orörda och outbyggda älv, säger Margith Burman, ordförande på Kalix fiskemuseum, och fortsätter:
– Nationalälvdagen är ett jättetrevligt arrangemang. Här i Kalix brukar vi bli ungefär 200 besökare. De som har kommit ett år brukar komma tillbaka. Men som du ser är det inte så många ungdomar utan mer medelålders, men även de måste ju ha någonstans att gå.
Att älven har en stor betydelse för Kalixborna är förstås ingen nyhet. Också Margith Burman har ett intimt förhållande till älven. Hon berättar att den har följt henne genom livet och att hon redan som barn fick följa med sin pappa, som var yrkesfiskare, på färder längs älven.
– Jag har alltid levt vid älven! Den betyder mycket för mig och jag hoppas verkligen att vi får ha älven orörd i framtiden, säger hon.
En filmuppvisning om yrkesfiskarens vardag och musikunderhållning med Bengt Wiik och Henry Andersson stod på programmet under kvällen. Dagmar Vikström, Ester Rönnkvist och Kerstin Rönnqvist läste hyllningsdikter till älven, signerade bland andra Bengt Pohjanen.
– Jag tycker att det här firandet är otroligt. Det är bra om vi lyckas föra vidare värdet av rena och fria vatten till yngre generationer. Lule älv är utbyggd och vi har ju sett problemen med fiskevatten som har blivit helt förstörda. Älven är otroligt värdefull för Kalix, den är hela vår historia och var förr i tiden en viktig näringstillgång vid sidan av jordbruket, säger Kerstin Rönnqvist från Naturskyddsföreningen i Kalix.
Bland besökarna fanns Tommy Eriksson. Han är fotograf och passade på att ställa ut sina natur- och djurdokumentationer i samband med Nationalälvdagen. En del av bilderna är tagna längs med Kalixälven.
– Jag är ju lite turist av mig egentligen, ingen inföding. Jag blev kidnappad av hit upp till Kalix från Stockholm av min flickvän. Men jag tycker att det är fantastiskt att foto längs älven, säger han.
Tomas.nilsson@nsd.se