– Det finns många sätt att reagera på vid en kris, om livet begränsas kan det vara skönt att få hjälp. Posttraumatiskt stressyndrom är vanliga, det är en normal reaktion i en onormal situation, personen har inte blivit tokig, säger Katriina Jordan som hjälper många att bearbeta och komma vidare vid kriser.
Krisreaktioner kan yttra sig på många sätt som att undvika platser, undvika att göra vissa saker eller personer. Personen kan få ont i kroppen, få flash backs, drabbas av mardrömmar eller får svårt att sova eller problem att orientera sig, tappar bort saker och känner inte igen sig själv.
– Det blir för mycket. Att söka hjälp är inte att vara svag, det är att förstå sitt bästa.
Katriina Jordan är en av de psykoterapeuter som också tar emot försäkringsärenden.
– Det är inte många som vet det, men många gånger går det att få kristerapi via hemförsäkringen.
Det kan röra sig om plötsliga dödsfall, om huset brunnit ned, vid rån, misshandel och större olyckor. Katriina Jordan säger att krisreaktionen kan komma långt efter själva händelsen.
– Det är allt fler som söker hjälp, jag tror att det beror på att människor har blivit mer upplysta om att det finns hjälp att få, det är positivt att tröskeln blivit lägre. Talesättet ”det som inte dödar härdar”, stämmer inte, det är inte alla gånger man blir starkare.
Hon säger att ökningen främst består av yngre personer och att fler yngre män söker hjälp.
Många hemförsäkringar har krishantering i försäkringen. Upp till tio behandlingar under ett år ingår och det är utan självrisk. Kravet är att behandlingen inleds senast två år efter att krisen slog till.
Nyligen förstärkte Ica försäkringar sitt försäkringsskydd till att även omfatta våld i nära relation som oftast undantas. De inför också ett omställningsskydd för kvinnor som måste fly från sina män, ett stöd på 15 000 kronor per månad, i tre månader.
– Vill vara i takt med samhället, det handlar om väldigt utsatta kvinnor, därför har vi lagt till det i försäkringen, säger Emma Nilsson, vid Ica försäkringar.
Var femte person har någon gång i livet utsatts för brott i en nära relation enligt Brå. År 2017 anmäldes 12 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningsmannen var i nära relation med offret.
Katriina Jordan uppmuntrar att komma ihåg hemförsäkringen.
– Att överleva och att leva är helt olika saker. Vi ska sträva efter att leva och till slut kan vi andas, säger Katriina Jordan.