Alla blir världsmästare - i samarbete

Mer än tusen elever i Kalix är på väg att bli världsmästare i samarbete.Med vattnet som tema jobbas det för en ljusare, hållbar framtid för världens barn. - Egentligen är det som Noaks ark, säger projektledaren Björn Emmoth.

Kulturen i alla dess former har en inneboende kraft som kan försätta berg. Här estetelever från Furuhedsskolan. FOTO: bosse johansson

Kulturen i alla dess former har en inneboende kraft som kan försätta berg. Här estetelever från Furuhedsskolan. FOTO: bosse johansson

Foto: bosse johansson

KALIX2008-05-19 06:00
Ordet projekt ger ofta associationer till något tråkigt och byråkratiskt. Det tycks dock inte vara fallet med "VM i samarbete" och "Hållbar utveckling".
Ett hundratal elever från förskoleklass till gymnasiet svarade för fredagens multimediamusikal i Kalix Folkets hus. Musikalen bygger på 500 kalixelevers tankar om vatten och hållbar utveckling, och 1400 elever har jobbat med temat Vatten.
Föreställningen riktigt sjuder av glädje och inspiration. Vinden viner och det sjungs, dansas och spelas teater så det står härliga till.
Linnea Bodlund och Malin Rydberg är svan och duva i en balett kallad Fredsdansen:
- Vi går i Pålänge skola och har tränat på kulturskolan under vårterminen. Det är kul och spännande att dansa balett, modern balett, säger Malin Rydberg till NSD.
- Det är pirigt då man väntar på att få gå ut på scenen. Men det släpper då man väl står där och börjat dansa, tillägger Linnea Bodlund.
Komiskt och genialiskt
Musikalen slutar med att barnen i Kalix får Nobels fredspris för sin vattenfabrik.
Kulturskolans rektor, Björn Emmoth, är imponerad över elevernas engagemang och uppfinningsrikedom:
- De har kommit med många smarta förslag. Till exempel generatorer på spinningen så man kunde driva hela Sportcity. Och att samla in fisgas är både komiskt och genialiskt. Tanken är att spara på fisarna, använd gasen som drivmedel.
På VM i samarbete i Stockholm 2006 väckte kalixeleverna uppmärksamhet med sin jättelöja, vars rom bestod av barnens guldkorn i form av framtidstankar och -tro.
I maj 2007 kom en delegation från Uganda, Kenya och Malaysia till Kalix.
- Dom kom hit för att se hur vi jobbar, hur vi samarbetar över generationsgränserna och lyssnar på barnen, berättar Björn Emmoth.
Då beslutades om ett treårigt samarbete mellan Kalix kommun och Kampala; Ugandas huvudstad med nästan 1,5 miljoner invånare.
1,6 miljoner
Projektet gäller Hållbar utveckling och finansieras med 1,6 miljoner kronor av Sala Ida AB, ett bolag som ägs av Sveriges kommuner och landsting.
I juni 2010, vid VM i samarbete i Malaysia, ska Kalix och Kampala tillsammans visa upp vad man åstadkommit.
Till dess ska alla F-6 skolor i Kalix, och alla deltagande skolor i Kampala, ha erövrat utmärkelsen "Skola för hållbar utveckling".
Dessutom ska båda orterna vara goda föredömen när det gäller FNs barnkonvention, och man ska uppnå märkbara förbättringar inom Hållbar utveckling.
Rättvist-jämlikt-jämställt
Det innefattar inte "bara" yttre miljön som rent vatten. Utan även att resurser, inflytande och makt fördelas rättvist, jämlikt och jämställt.
Sådana mål förpliktigar men projektledaren Björn Emmoth räknar med kulturens inneboende styrka.
- Barn knyter mänskliga band genom att prata, måla, sjunga och så vidare. Vi ska jobba oerhört brett. Barnen ska brevväxla, läsa om varandras liv och leverne. Och lärare åker till varandra, bildar tvillingskolor.
Detta sjösätts i augusti men grunden är redan lagd: globträd har planterats och Framtidsskeppet är sjösäkert.
- Barn och vuxna bygger tillsammans framtidsskeppet, det skepp som ska segla in i framtiden. Egentligen är det som Noaks ark, säger Björn Emmoth.
Vattnet är temat för årets VM i samarbete som arrangeras i Kampala om ett par veckor. Där medverkar tio gymnasieelever från Furuhedsskolans estet- och mediaprogram samt två lärare och två politiker.
Alla är vinnare
Alla deltagare får guldmedalj - alla vinner på samarbete.
NSD har träffat några förväntansfulla estetelever:
- Det blir massor av människor från olika länder. Vi träffar givetvis lokalbefolkningen också, säger John Wikström.
De åker nästa torsdag och även om det är varmt i Kampala lär resväskorna behövas.
- T-shirten med texten "Vattenfabriken och det hemliga receptet" ska vi ha på oss mesta tiden. Men vi blir borta två veckor så man måste ha lite andra kläder också. Det blir jättespännande, det största jag varit med om, säger Maria Järventaus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om