Aleksi, 22, efter rånet: "Jag har hela tiden en flyktkänsla"

Aleksi Pirttikoski, 22, gick ner till Strandängarna för att träffa en tjej. Där misshandlas och rånas han innan han lyckas fly. ”De är sex personer, tre av dem har rånarluvor, de ger sig på mig”, säger han. Två killar under 18 år har häktats på sannolika skäl misstänkta för brott.

"Jag mår väldigt dåligt, jag känner mig förvirrad. Jag har hela tiden en flyktkänsla i kroppen. Jag vill inte att någon rör i mig, det påminner om hur de slog mig", säger Aleksi Pirttikoski.

"Jag mår väldigt dåligt, jag känner mig förvirrad. Jag har hela tiden en flyktkänsla i kroppen. Jag vill inte att någon rör i mig, det påminner om hur de slog mig", säger Aleksi Pirttikoski.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-09-11 00:01

Nyheten i korthet

  • Aleksi Pirttikoski, 22, blev överfallen och rånad på Strandängarna i centrala Kalix.
  • Han hade blivit lurad att möta en tjej som han blivit bekant med, som han senare förstod var del av en grupp på sex personer.
  • Efter händelsen har Aleksi valt att undvika sociala medier och försöker tillbringa mer tid i naturen och med sina nära.

Klockan är kring 19.30 tisdagen den 3 september. Aleksi Pirttikoski har tidigare på dagen börjat chatta med en tjej på Snapchat. Han berättar att hon frågar om de ska ses på Strandängarna i Kalix och han svarar ja.

– Jag förstår nu att hon inte alls ville ses för att prata med mig, allt var en fälla för att ge sig på och råna mig, säger han.

Han berättar att det var sex personer på Strandängarna – tjejen och hennes två kompisar och ytterligare tre killar som han kom att möta kort senare.

Han går så småningom i riktning från Strandängsbadet mot Kalix lilla trästad. I höjd med klätterställningen, längs gågatan, händer det oväntade.

– Tre killar i rånarluvor dyker upp, en framför mig och två bakom mig, de omringar mig. Vi pratar och de ifrågasätter vad jag gör där. En av dem håller upp en kniv mot mig, de börjar slå mig i huvudet och slita i min tröja som går sönder. De drar ned mig på marken. De tar min mobiltelefon, hörlurarna, kepsen och sportglasögonen, säger Aleksi Pirttikoski.

Kort senare tar han sig upp på fötter och flyr från platsen.

undefined
Strandängarna, strax hitom klätterställningen på höger sida, är platsen där rånet skedde.

Längs Strandpromenaden, intill Kyrkogatan, möter han en kvinna och får låna hennes telefon.

– Jag ringer polisen men det dröjer innan de kommer, de är i Haparanda då.

Polisen tar upp anmälan och undersöker platsen. Aleksi Pirttikoskis skador dokumenteras sedan på sjukhuset. Han säger att han inte känner igen någon av de inblandade, men han tror att de var tonåringar. Han har kunnat ge signalement till polisen, exempelvis om ungdomarnas kläder.

undefined
Aleksi Pirttikoski berättar att han lurades ned till Strandängarna där han överfölls.

Hur mår du i dag?

– Jag mår väldigt dåligt, jag känner mig förvirrad. Jag har hela tiden en flyktkänsla i kroppen. Jag vill inte att någon rör i mig, det påminner om hur de slog mig, säger han.

Han berättar att han finner stöd hos föräldrarna.

– Jag släpper nu Snapchat och andra sociala medier. Det är så lätt att bli lurad på nätet, det finns så många oärliga människor. Jag försöker vistas mycket utomhus, gärna i skogen, och umgås med människor i min närhet, säger Aleksi Pirttikoski.

Kammaråklagare Moa Ejnestrand säger att två killar, båda under 18 år, nu har häktats misstänkta för rån. De är båda också, på var sitt håll, misstänkta för misshandel som ska ha skett en tid innan det misstänkta rånet. Hon säger att det har gjorts medgivanden, men vill inte säga vad de handlar om.

Fler personer ska höras och telefoner tömmas, för att få en klarare bild av vad som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!