Alarmerande siffror för populära laxälvarna: "Kan stoppa fisket"

Uppgången av lax i attraktiva älvarna Ängesån och Lina älv är mycket svag. Oroliga fiskare höjer nu röster för att fisket ska stoppas och länsstyrelsen anser att fiskevårdsområdena borde överväga att agera.

Vid laxtrappan i Linafallet räknas den lax och öring som vandrar upp för lek via Ängesån. I år är antalet mycket lågt.

Vid laxtrappan i Linafallet räknas den lax och öring som vandrar upp för lek via Ängesån. I år är antalet mycket lågt.

Foto: Gunnar Westrin

Kalix2024-08-12 00:01

Båda älvarna tillhör Kalixälvens vattensystem. Lina älv mynnar i Ängesån vid Linafallet, och Ängesån mynnar i Kalix älv vid Överkalix tätort.

Laxräknaren i Jockfall i Kalix älv har hittills noterat nästan 8 500 laxar och drygt 400 havsöringar, vilket inte är något toppår men samtidigt redan fler laxar än förra året.

Laxräknaren i trappan i Lina älv indikerar däremot att Ängesån och Lina älv har en mycket svag uppgång. Hittills har bara drygt 500 laxar och tre öringar passerat. Under juli och början av augusti har uppgången nästan helt stannat av. 

undefined
Laxfisket i älvarna som ingår i Kalix älv är mycket populärt. Bilden är en arkivbild och fiskaren har inget med texten att göra.

De två senaste åren har 1 200–1 500 laxar räknats in där.

Fiskare som NSD varit i kontakt med anser att situationen är alarmerande och att ett beslut om att stoppa fisket, på samma sätt som tidigare gjorts i Råne älv, snarast borde fattas.

Stefan Stridsman, fiskeribiolog vid länsstyrelsen i Norrbotten, följer laxuppgången i älvarna och han konstaterar att det hittills är ett dåligt år.

– Det är ett ovanligt lågt antal laxar som räknats in i Linafallet. Fiskevårdsområdena, som förvaltar fisket, har möjlighet att gå in med åtgärder. Exempelvis kan man stoppa fisket, säger han.

Anser du att man borde göra det?

– Det är ett alternativ. På liknande sätt som man gjort i Råneälven vore det ett sätt att visa att man tar sitt ansvar.

undefined
Stefan Stridsman, fiskeribiolog vid länsstyrelsen, anser att fiskevårdsområdena bör gå in med åtgärder för att visa att man tar ansvar.

Stefan Stridsman framhåller två saker.

Det första:

– Det vi ser, i likhet med Kalix älv, är att det förhållandevis är riktigt stor fisk som stigit, vilket är gynnsamt för resultatet av leken. Det är något positivt i det tråkiga.

Det andra:

– Det är högt vatten vid Lina älv och det kan påverka insteget. Laxen går inte upp i trappan. Vi ser samma sak i Jockfall när det är högt vatten. Vi får se om uppgången tar fart när vattnet sjunker undan, säger Stefan Stridsman.

Kenneth Asplund, styrelseledamot av Ängesåns fiskevårdsområde, uppger att frågan om åtgärder inte varit aktuell.

– Vi har inte haft något möte sedan i våras, och då var det svårt att veta hur säsongen skulle bli.

Borde ni ändå gått in med ett beslut?

– Nej, ska man göra något vill vi ha bättre underlag. Säsongen börjar gå mot sitt slut och vi får ta upp frågan till nästa år för diskussion, säger Kenneth Asplund.

Gällivare fiskevårdsområde uppger att man bara förvaltar en kort bit av Lina älv och att frågan inte diskuterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!