Ordföranden om planen: "Jag förstår dem som klagar"

21 meters nockhöjd – där har du höjden på det planerade, nya trygghetsboendet i centrum. "Vi har också att vara så effektiva som möjligt med kommunens pengar" säger Rose-Marie Henriksson, S, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Här, intill det befintliga trygghetsboendet, planeras det nya och en våning högre trygghetsboendet att byggas.

Här, intill det befintliga trygghetsboendet, planeras det nya och en våning högre trygghetsboendet att byggas.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-01-24 06:00

Norr Media har berättat att stiftelsen Kalixbo vill bygga ett nytt trygghetsboende i fem våningar plus souterräng intill det befintliga trygghetsboendet i fyra våningar plus souterräng som finns på Tallhedsgatan 1 i centrala Kalix.

Samhällsbyggnadsnämnden har sagt ja till detaljplanen.

Detaljplanen medger att högsta byggnaden inom planområdet är 21 meters nockhöjd vilket motsvarar ungefär fem våningar och en souterrängvåning, samt att mellanbyggnaden som ska ansluta det befintliga trygghetsboendet med det nya trygghetsboendet har elva meters nockhöjd vilket motsvarar ungefär två våningar.

Byggrättsområdet för trygghetsboendet motsvarar en markyta på cirka 26 gånger 26 meter.

Två familjer boende i närområdet har överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen, de vill bland annat ha en noggrann skuggstudie avseende hur deras respektive fastigheter påverkas, och de yrkar på att detaljplanen ska omarbetas/upphävas.

Anders Öqvist, planingenjör vid Kalix kommun, säger att utgångspunkten i den fördjupade översiktsplanen för centrala Kalix från 2012 är att Kalix centrum ska förtätas och att även den tidigare fördjupade översiktsplanen för Kalix centrum (från 1997) redovisade att berört markområde skulle förtätas.

I överklagandena anges att detaljplanen medför en mycket betydande miljöpåverkan på familjernas fastigheter, vad tycker du?

– Kommunen bedömer att planens begränsade omfattning och innehåll innebär att dess genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan, säger Anders Öqvist som apropå skuggstudien säger att den "sammantaget bedöms vara acceptabel då utvecklingen innebär en förtätning i en redan tätbebyggd miljö".

Rose-Marie Henriksson säger att en enig nämnd har sagt ja till detaljplanen.

– Jag förstår dem som klagar, att de inte vill ha mer skugga på sina fastigheter. Samtidigt finns det i planen sedan tidigare att utveckla området, att bygga ett till trygghetsboende. Vi behöver fler trygghetsboenden och vi behöver dem så centralt som möjligt.

Det finns synpunkt om att lösa frågan på ett smidigare sätt, genom att tillmötesgå grannarna?

– Då är det bra att föra fram den synpunkten när saken är i sin linda. Vi vill utveckla medborgardialogen men vi har också att vara så effektiva som möjligt med kommunens pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!