I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg beskrivs händelsen. Föräldrarna åkte till akuten i Kalix med sin sjuka baby som hade varit trött, åt dåligt, kissade mindre och hade tungt att andas.
På akuten träffade de läkare, men denne gjorde ingen undersökning av barnet, utan skickade familjen till Sunderby sjukhus för att träffa en barnläkare. Läkaren ville påskynda transporten, men ingen ambulans fanns tillgänglig.
Familjen satte sig i bilen och styr mot Luleå utan att någon bedömning av risken för en försämring av barnets tillstånd under färden gjorts.
När babyn kommer fram är han medtagen, har blå läppar och är okontaktbar. I Sunderbyn är man inte heller förberedd på att familjen kommer då akuten i Kalix inte rapporterat detta. Babyn läggs omedelbart in på barn-IVA.
Under natten transporteras babyn akut till Östra sjukhuset i Göteborg, där han opereras och får behandling.
I analysen av det inträffade skriver anmälaren att allvarlighetsgraden var betydande eller katastrofal, men sannolikheten att det ska hända igen är mycket liten.
Man redovisar också en räcka förslag på åtgärder, bland annat klargörs man ska göra en första bedömning av patienterna med noggrann undersökning och prover.
Akuten har infört två möten per dag och uppdaterat sin lokala rutin för handläggning av akut sjuka barn. Man har dessutom uppdaterat rutinen för överrapportering av patienter mellan vårdenheter.
Babyn går nu på kontroller, mår bra och äter och växer normalt.