Norrbottens Media har berättat att socialnämndens ordförande, polisen och människor som arbetar med sociala frågor kring unga ger en bild av en svår situation med mycket droger, ökande våld, bostadsbrist och hemlöshet i Kalix.
Inga-Lis Samuelsson (C):
– Det är eländigt, det är ett stort problem med mycket våld, elände och droger. Vi vet att det finns ett antal elever som går i gymnasieskolan som använder droger. Vad gör vi? Vi tycker att skolan borde ha en hårdare hållning.
Hur?
– Vi borde jobba mycket mer över nämndsgränserna. Vi gör en del, men vi kan göra mer och ha en tydlig linje som innebär att alla gör likadant, säger Inga-Lis Samuelsson som tillägger att hon hoppas att kommunens anställning av en trygghets-och preventionssamordnare ska leda till just bättre samordning.
Rickard Mohss (L) arbetar i skolans värld sedan 30 år tillbaka och hans bild är också att drogerna i samhället ökat.
– Det är oerhört allvarligt. Även om samhället också ska reagera så är det här ett föräldraansvar och individens eget ansvar. Satsningen på trygghets- och preventionssamordnare är bra, initiativen till föräldrautbildningar är bra, men når de rätt föräldrar? Förhoppningsvis sprids kunskaperna ändå som ringar på vattnet, säger Rickard Mohss.
Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden, säger att senaste kontrollen på gymnasieskolan, polis med hund, visade att där inte fanns droger och vidare:
– Det innebär inte att det inte finns problem. Skolan jobbar så mycket den kan förebyggande, med information och utbildning. Skolan har inte verktyg att göra speciellt mycket annat, där tar andra vid.
Charlotte Sundqvist, utbildningschef Kalix kommun, säger att det finns ett samarbete mellan olika aktörer och att de träffades så sent som i fredags:
– Vi diskuterar hur vi kan agera i praktiken, vi har idéer, vi äger ju arenan där ungdomarna är. Vi jobbar enligt elevhälsoplan och drogpolicy och vi agerar alltid när det händer någonting. Vi stänger av elever om det visar sig att de är drogpåverkade i skolan, det händer väldigt sällan. Det löser inte problemet, vi måste hjälpa eleven till hjälp.
Läget nu?
– Det är alltid problem med droger i samhället, men vi inom skolan ser inte att det ökat nu. Vi kan dra slutsatser av det som händer, och att unga mår sämre och sämre. Om det är kopplat till droger kan vi inte säga, det kan vara andra saker också, säger Charlotte Sundqvist.