Uppmaningen: Se upp på isen kring Kalixbron!

Vad händer på isen nedanför Kalixbron? "Vi försvagar isen för att få en så stillsam islossning som möjligt" säger Peter Viklund, projektledare vid Trafikverket.

"Vi märker upp området med skyltar och krysspinnar för att tydliggöra var arbete med att försvaga isen pågår" säger Peter Viklund.

"Vi märker upp området med skyltar och krysspinnar för att tydliggöra var arbete med att försvaga isen pågår" säger Peter Viklund.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-04-09 17:00

Trafikverket uppger att de genomför en rad förebyggande åtgärder för att minimera riskerna vid bygget av den nya E4-bron i Kalix i samband med islossningen.

Arbetet med att sätta upp markeringar och skyltar pågår, området är cirka en kilometer uppströms och en kilometer nedströms från Kalixbron.

– Vi ska så långt det är möjligt ta hjälp av solen. Vi har nu plogat upp isen och vi kommer att lägga ut grus och pumpa upp vatten, både gruset och vattnet värms upp av solen. Vi har tankar på att eventuellt bryta is också, vi gör en bedömning framöver om det behövs, säger Peter Viklund.

Åtgärderna syftar till att undvika skador på spontlådorna för de nya brofundamenten, som skulle ha varit på plats nu men uppges vara försenade.

– I samband med byggnationer i strömmande vatten behövs alltid åtgärder för en så skonsam islossning som möjligt, eftersom det finns en risk för att större isflak kan skada byggnationerna, säger Peter Viklund.

Trafikverket uppger i ett pressmeddelande att de i dialog med länsstyrelsen och Kalix kommun har säkerställt att metoden följer miljömässiga krav.

– VI förstår att detta påverkar boende i Kalix som planerat att vistas på isen under påsken. Entreprenören kommer att lämna två sträckor, en uppströms och en nedströms, som inte grusas och vattnas. Det är dock en våris, så vi uppmanar alla att vara försiktiga och att respektera de markeringar och skyltningar vi sätter upp, säger Peter Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!