Malin Åberg är lärare i samhällskunskap och historia, men hon har de senaste tio åren jobbat bland annat som enhetschef på enheten för ensamkommande barn i Älvsbyn och i projektet SAM (samverka, agera, motivera) som ska främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga noll till tjugo år i Norrbotten.
– Jag är helt ny i Kalix och jag bor inte i Kalix. Första tiden ägnar jag åt att nätverka, jag har träffat människor i skolan, inom socialtjänsten samt fritidsgården Frizon, som jag ska besöka kvällstid för att få träffa ungdomarna också. Jag trivs jättebra, det är jätteroligt att vara här, jag tycker att Kalix kommun satsar bra på förebyggande insatser, säger Malin Åberg när hon presenterar sig för socialnämnden i Kalix.
Politiker frågar vilka möjligheter och utmaningar Malin Åberg ser.
– Unga och deras mående, omhändertagandet av barn som mycket beror på våld i hemmet. Jag tror mycket på generella föräldrastödsinsatser där människor slipper känna sig utpekade, jag tror också på extra insatser till människor som är i riskzonen, det kan vara psykisk ohälsa eller missbruk i familjen, säger Malin Åberg som nämner exemplet föräldrar som inte går på föräldramöten i skolan.
– De kanske har stökigare barn och mäktar inte med, känner sig misslyckade redan när de kliver in i klassrummet. Det vill vi motverka.
Malin Åberg säger att hon i arbetet utgår från evidens, tar stöd i Folkhälsorådet och samarbetar med, förutom ovan nämnda, de kontakter hon har med sig från SAM-projektet.