Måndag eftermiddag, klockan är omkring 17, Sofia Berggren och dottern Klara färdas från Luleå i riktning mot Kalix.
– Vi har just passerat Råne älv när vi möter timmerbilen som färdas mot Luleå. Jag hinner se att något sticker upp i lasten, jag ser hur det smäller till i viadukten och dammar efter den ordentliga smällen. Lyftarmen och hytten där föraren sitter när han lastar slits lös, lastbil och släp svänger över på vår sida och kommer allt närmare. Vi kan inte röra oss i sidled, vi är instängda mellan lastbilen och plogkarmen, om jag kör in i plogkarmen så tar det stopp direkt, säger Sofia Berggren som pausar innan hon fortsätter:
– Jag tänker "nu får vi timret över oss".
Sofia Berggren berättar att timmerbilsföraren lyckas kränga åt sidan så han hamnar i plogkarmen och de ser hur stockarna kommer mot dem. En stock glider mot förardörren, flera in under bilen.
– Jag förstår att det är centimeter det handlat om. Vi har änglavakt, det är någon där uppe som skyddar oss.
Sofia Berggren gick från tanken att hon skulle agera i rollen som sjuksköterska, till att vara drabbad.
– Jag kollade först att Klara inte var skadad, sedan blev jag arg, jättejättejättearg. Jag skällde på föraren, men han förstod ingenting av vad jag sade. Det var mitt sätt att reagera. Jag ringde min man och det var först när han kom som jag blev trött.
Så här dagen efter är det många känslor i omlopp.
– Jag förstår den mänskliga faktorn, men här har någon gjort ett fatalt misstag som hade kunnat sluta i katastrof. Varför glömmer föraren att sänka kranen på fordonet, har han kört för länge, pressar arbetsgivaren tiderna för hårt? Föraren såg onekligen sliten ut, säger Sofia Berggren.
Inge Barsk, förundersökningsledare Luleå, säger att det finns en anmälan "framkallande av fara för annan" efter händelsen:
– Föraren har glömt att sänka kranen på fordonet och det ledde till olyckan. Det blev inga personskador men egendomsskador. Vi har dokumenterat på platsen och hållit ett kort inledande förhör med föraren.
Polisen har inte kontrollerat förarens kör- och vilotider.
– Jag kan inte svara på varför vi inte har gjort det, patruller på plats och jour-fu-ledning har inte gjort det. Det ingår inte i det jag fått ta över på tisdagsmorgonen. Vid grövre olyckor tas bilen i beslag och då kontrolleras sådana uppgifter, säger Inge Barsk.