Slutet: Teaterföreningen Bröt upplöst

"Bröt har gjort väldigt mycket bra" säger Gustav Strömbäck.
"Bröt har gjort väldigt mycket bra" säger Gustav Strömbäck.

"Det är bättre att sluta med flaggan i topp än att driva vidare till en eventuell konkurs." Orden kommer från Gustav Strömbäck, verksamhetsledare i teaterföreningen Bröt, apropå att föreningen nu upplöses.

Kalix kommun 10 mars 2020 17:10

Det är ett enhälligt årsmöte, med ett 15-tal medlemmar, som står bakom beslutet att upplösa föreningen.

– Det är hemskt tråkigt, det fanns inte så mycket annat att göra, det här var årsmötets enda alternativ i det här läget. Det är bättre att sluta med flaggan i topp än att driva vidare till en eventuell konkurs, säger Gustav Strömbäck som fortsätter:

– Jag känner att Bröt har gjort väldigt mycket bra, för Kalixborna och för oss. Vi får många uppskattande kommentarer på sociala media men också telefonsamtal från flera delar av landet, det är jätteroligt. Vi hoppas att amatörteaterkulturen inte försvinner, utan att den kan uppstå i annan form, att någon annan plockar upp bollen. Kulturen är väldigt viktig.

Gustav Strömbäck och Carro Strömbäck arbetar i föreningen april månad ut, lokalerna är uppsagda från maj månad.

Margareta Notsten har också arbetat i föreningen, hon slutade vid januari månads utgång.

– Det finns inte pengar och det är inte mycket vi kan göra åt saken. Alla bidrag vi är beroende av har minskat. Region Norrbotten har som mest gett oss över 400 000 kronor, nu fick vi ingenting i verksamhetsbidrag och i övrigt en tredjedel av vad vi fått tidigare år. Det är tajt med pengar överallt nu, säger Margareta Notsten som fortsätter:

– Det här är mest trist för publiken, Kalixborna har blivit fattigare. För mig personligen så innebär det här att jag har mist mitt jobb och min hobby. Det är tungt.

Varken Gustav Strömbäck eller Margareta Notsten kan säga hur mycket pengar som skulle behövas för att det skulle ha varit möjligt att driva teaterföreningen vidare.

Sommarens årliga föreställning på Vassholmen skulle ha varit den 25:e, föreningen startade två år senare.

– Vi har överlevt längre än många andra, säger Gustav Strömbäck.

Britt-Inger Nordström (S), ordförande i fritids- och kulturnämnden:

– Det här är väldigt synd och väldigt sorgligt. Vi förlorar en kulturverksamhet som vi haft i många år och som varit väldigt uppskattad även långt utanför Kalix. Det här är en förlust för många. Regionen går allt mer över till att jobba förebyggande, då är det märkligt och kontraproduktivt att inte stötta kulturen som är så viktig för människan.

Vi har sökt Tomas Vedestig (SJVP), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, tyvärr resultatlöst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa