Sjukhuschef: "Vi hade hamnat i tufft läge"

"I en planering så måste vi rigga för "worst case" och målet, det som ska vara allas mål, är att skydda våra riskgrupper" säger Moa Bjerner.
"I en planering så måste vi rigga för "worst case" och målet, det som ska vara allas mål, är att skydda våra riskgrupper" säger Moa Bjerner.

"Vi hade hamnat i ett tufft läge direkt om vi hade förlorat pendlarna." Orden kommer från Moa Bjerner, verksamhetschef IVAK och medicinkliniken vid Kalix sjukhus och medicinskt ansvarig i den lokala krisledningen. Nu inventeras medarbetarnas behov av barnomsorg.

Kalix kommun 19 mars 2020 06:15

Finland stänger gränsen men viss arbetstrafik kommer att tillåtas.

– Jag vet inte hur många anställda vi har som pendlar från Finland, bara i går skrev jag nog på åtminstone 20 dokument om det. Det är fantastiskt bra för oss att de kan fortsätta pendla, vi hade hamnat i ett tufft läge direkt om vi hade förlorat dem. Det finns en beredskapslag som säger Finland, om de behöver vårdpersonalen, kan ta hem dem men där är vi alltså inte, säger Moa Bjerner som tillägger att bemanningen ändå är tuff redan nu.

– Det är förkylningstider och normalt går vi till jobbet även om vi är lite krassliga, så ser det ut för de allra flesta, men det ska vi inte göra nu. Vissa enheter inom regionen har haft ett personalbortfall på 30 procent på grund av det, här på Kalix sjukhus har sjukfrånvaron på vissa enheter varit runt 15 procent. Vi har en helt otrolig personal, människor som gått i pension och människor som tidigare gått på timvikariat och nu är i andra jobb hör av sig och säger "blir det kris så kommer jag". Det är fantastiskt.

Moa Bjerner säger att arbetet i den lokala krisledningen handlar om dels personalbemanningen, dels plan för pandemin.

Hur är det arbetet?

– Vi står inför någonting som vi inte har gjort i modern tid. En del av mig tycker att det är läskigt. Vi ska klara vården av dem som blir sjuka i pandemin och vården i andra akuta sjukdomar som händer samtidigt. I ett utsatt läge ställs all planerad verksamhet in och IVA-resursen blir en gemensam resurs för hela länet. Jag är tacksam över att vi bor i en del av världen där vi har tid att planera, säger Moa Bjerner som fortsätter:

– I en planering så måste vi rigga för "worst case" och målet, det som ska vara allas mål, är att skydda våra riskgrupper.

Moa Bjerner säger vidare att den kommunala omsorgen är otroligt viktig för dem i det här skedet.

– Vi klarar inte detta utan den, det går inte. Utan barnomsorg, då om någonsin är vi sköra. Vi skulle förlora väldigt många ur personalen, för att de inte kan gå till jobbet, om det inte finns barnomsorg. Jag vet inte hur många som skulle beröras, vi inventerar nu hur många av våra anställda som är i behov av barnomsorg, om det går till att den börjar stänga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa